Medische info

huisdieren

Huisdieren

Huisdieren

Een poes van 7.8 kg is niet te weing!

Ook bij onze huisdieren wordt overgewicht een probleem. Overgewicht bij honden en katten geeft aanleiding tot gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten en diabetes. Na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat hormonale verandering en heeft, voornamelijk de eerste maanden na de operatie, minder energie nodig. Dezelfde hoeveelheid voer geeft aanleiding tot overgewicht.

Hoe zie je dat je huisdier te kampen heeft met overgewicht:

  • Je kan de ribben niet voelen
  • De taille is verdwenen
  • Moeilijk lopen
  • Lui
  • Kortademig

Enkele tips om overgewicht te vermijden:

 

Wormen

Wormen

Wormen zijn niet onschuldig. Ze zijn de meest voorkomende inwendige parasieten bij huisdieren. Ze kunnen de organen aantasten en je huisdier gevoeliger maken voor andere infecties. Daarnaast worden bepaalde voedingsstoffen niet meer opgenomen. Het grootste gevaar van een wormbesmetting is dat ze onzichtbaar kan zijn. Je merkt niets aan je huisdier maar in het lichaam van hond of kat richt deze parasiet veel schade aan.

Bij honden en katten vind je twee verschillende soorten wormen:

Lintworm

De lintworm is de best zichtbare wormsoort. Heeft je huisdier rijstachtige korreltjes aan de onderkant van de staart ( of vind je die in zijn mandje of slaapplaats) dan is dit meestal een teken van infectie.

Rondwormen

Van de rondwormen bestaan er verschillende soorten: spoelwormen, haakwormen en zweepwormen. die laatste komen alleen bij de hond voor (ook wel de kennelworm genoemd). Spoelwormen zijn bij kittens en pups jonger dan zes maanden eerder regelmaat dan uitzondering. Zweep- en haakwormpjes zie je minder vaak maar ze kunnen wel veel schade aanrichten.

Hieronder vind je het aanbevolen ontwormingsschema van ESCCAP (European Scientific Council Corporation Animal Parasites)

Ontwormingsschema voor honden (ESCCAP)

LeeftijdOntwormen
2 weken1ste keer
4 weken2de keer
6 weken3de keer
8 weken4de keer
tot de leeftijd van 6 maandenéén keer per maand
ouder dan 6 maandenminstens 4 maal per jaar
lacterende hondentegelijkertijd met de pups

Ontwormingsschema voor katten (ESCCAP)

LeeftijdOntwormen
3 weken1ste keer
5 weken2de keer
7 weken3de keer
tot de leeftijd van 6 maandenéén keer per maand
ouder dan 6 maandenminstens 4 x per jaar
lacterende kattentegelijkertijd met de kittens