Thuiszorg

Pletten of verpulveren: mag het altijd?

Niet elk geneesmiddel mag zomaar gesplit of verpulverd worden.

Preparaten met gereguleerde afgifte

mogelijke afkortingen achteraan naam geneesmiddelen

Chrono·
CR = controlled release
Diff = diffucaps
Dur = Durettes
FAS = Facilitated absorption system
HBS = Hydrodynamic balance system
LA = Long acting
OROS = Oral resorption osmotic system
Perlongettes
PL = pro longatum
Retard· SA = Slow action
UNI· UNO : gewijzigde vrijgifte, slechts 1 inname per dag
ZOK = zero order kinetic
XR =  extended release

Wanneer men preparaten met een vertraagde vrijstelling gaat verpulveren zal het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de vertraagde werking vernietigd worden.

Enterisch omhulde geneesmiddelen. afkorting: E.C (enteric coated)

Enterisch omhulde preparaten worden gebruikt om het direct etsend effect op de maagmucosa of om degradatie van het geneesmiddel door bijvoorbeeld maagzuur te vermijden. Wanneer deze omhulling wordt verbroken leidt dit in het eerste geval tot een verhoogde kans op gastro-intestinale bijwerkingen, en in het tweede geval tot onderdosering.

Sublinguale tabletten. afkorting: SL (sublinguaal)

Deze tabletten (vb. Cedocard ® 5 mg) worden ontwikkeld om rechtstreeks via de bloedbaan (via bloedvaten onder de tond) opgenomen te worden en zo de weg via het maag-darmstelsel te vermijden.
Wanneer deze geneesmiddelen worden ingeslikt zal dit eveneens leiden tot een onderdosering. Let op !
Niet te verwarren met “Instant”, “Instasolv”, “Expidet”, “Odis” tabletten die wel degelijk via de maag-darmstelsel worden opgenomen.

Pillendoos

Het pillendoosje helpt je om per dag en innamemoment de juiste medicijnen klaar te leggen.Hierin kan je kiezen voor een pillendoos voor 1 dag of voor een hele week. Er zijn verschillende formaten en indelingen in de apotheek beschikbaar. Een gepersonaliseerd medicatieschema kan je helpen om de medicatie klaar te leggen.

Pilverbrijzelaar

Indien je het moeilijk hebt om een volledige tablet ineens door te slikken, kan je deze zonder moeite en in een handomdraai verpulveren met de pilverbrijzelaar, Comprimat.

Hou er wel rekening mee dat niet elke tablet mag verbrijzelt worden. Vraag raad aan je apotheker of surf naar de website: www.pletmedicatie.be

 

 

 

Pilsplijter

De pilsplijter, Pilomat, is dan weer een handig hulpmiddel om iedere tablet, groot of klein, zeer gemakkelijk en moeiteloos netjes in twee door te snijden.

Hou er rekening mee dat niet elke tablet mag gesplit worden. Vraag raad aan je apotheker of surf naar www.pletmedicatie.be