Allergie of verkoudheid

Allergie of verkoudheid

Niezen, neusloop of een verstopte neus, iedereen heeft het al meegemaakt. Ontsteking van  het slijmvlies in de neus kent vele vormen. De meest voorkomende is de gewone verkoudheid die ontstaat door een virus of bacterie. Bij allergie wordt de ontsteking veroorzaakt door ons immuunsysteem. De meest gekende vormen zijn hooikoorts-, huisstofmijt-, huisdieren- en schimmelallergie. De symptomen van een verkoudheid en een allergie komen grosso modo overeen maar waar het immuunsysteem bij een verkoudheid de infectie vrij snel zal overwinnen, zal die bij een allergie chronisch van aard zijn, afhangkelijk van de duur, de frequentie en de intensiteit van de blootstelling aan de stof waarvoor men allergisch is.

Diagnose

Eens je de symptomen vertoont van allergie kan je laten onderzoeken wat de oorzaak is.

Priktest

Bij een priktest worden een standaardreeks allergenen als aparte druppeltjes op de voorarm aangebracht via krasjes in de opperhuid. Binnen de 20 minuten kan de arts zien bij welke stof de huid gevoelig reageert.

Bloedonderzoek

RAST -test is een allergietest waarmee de arts met behulp van een bloedafname kan bepalen voor welk allergeen u allergisch bent. Nadat het bloed is afgenomen, wordt het bloed gemengd met het allergeen. Vervolgens wordt gekeken naar de hoeveelheid antistoffen die in het bloed zijn aangemaakt. De arts bepaald op deze manier met de RAST test of u allergische antistoffen tegen een specifiek allergeen produceert. Als deze antistoffen bij het bloedonderzoek worden gevonden, kan dit duiden op een allergie. RAST is een afkorting van de term ‘Radio Allergo Sorbens Test’. De uitslag wordt weergegeven in klassen variërend van 0 (niet allergisch) tot 6 (in sterke mate allergisch). Met de RAST test kan bijvoorbeeld worden bepaald of u een pollenallergie of een voedselallergie hebt. Er is voor een RAST test slechts één bloedafname nodig. Deze allergietest is een gangbare methode om te bepalen of u allergisch bent en voor welk allergeen.

Behandeling

Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie.

Antihistaminica  zijn misschien wel de meest bekende vorm van behandelende  geneesmiddelen . Ze blokkeren de werking van histamine en verminderen zo de klachten van de meeste allergieën.

Corticcosteroïden grijpen in op de cellen die betrokken zijn bij de allergische reacties. Ze worden voornamelijk onder vorm van inhalatie-aerosol of onder vorm van neusspray gebruikt.  Wat sommigen graag vergeten is dat je systematisch en langdurig moet behandelen. Een allergische reactie bouwt zich zeer langzaam en progressief op en wordt pas voelbaar wanneer de allergische reactie al een hele tijd aan de gang is. Daarom zouden personen met bijvoorbeeld een pollenallergie best al voor het seizoen de behandeling beginnen en de medicatie doornemen, ook al hebben ze weinig klachten.

Enkele belangrijke verschillen tussen allergie en verkoudheid

 • Een allergische reactis is een reactie op een allergeen zoals pollen of huisstofmijt
 • Een allergische reactie is chronisch en is terugkerend bij contact met het allergeen
 • Een allergische reactie start plots bij contact met allergeen
 • Een allergische reactie geeft zelden koorts
 • Een allergische reactie geeft meestal volgende symptomen:niezen, heldere maar meestal overvloedige neusloop en jeuk
 • Een allergische reactie geeft nooit pijn
 • Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus
 • Een verkoudheid begint niet plots
 • Een verkoudheid gaat meestal gepaard met koorts
 • Een verkoudheid geeft volgende symptomen:hoestbuien, keelpijn, neusloop (dikwijls gekleurd)
 • een verkoudheid krijg je meestal tijdens de wintermaanden