Praktische info

bloeddrukmeter

Meten is Weten

Bloeddrukmeter

Wat is de bloeddruk?

De bloedsomloop is een gesloten circuit waarbij het hart voortdurend bloed door de slagaders pompt. Hierbij oefent het bloed een kracht uit op de wanden van de bloedvaten. De bloeddruk meet de grootte van deze kracht.

Om deze te kennen wordt de boven- en onderdruk gemeten.
De bovendruk wordt bepaald als het hart samentrekt en veel bloed door de slagaders perst.
De onderdruk als het hart zich ontspant en de druk op de vaatwanden afneemt.

Het resultaat wordt uitgedrukt in mmHg (Hg staat voor kwik).
De ideale bloeddruk heeft een bovendruk lager dan 120 mmHg en een onderdruk lager dan 80 mmHg.

Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg.
Bij een verhoogde bloeddruk worden hart en bloedvaten aangetast, vaak zonder dat men zich van enig kwaad bewust is. Vandaar dat hij wordt omschreven als een stille doder.

Risico’s van verhoogde bloeddruk

Doorgaans geeft een verhoogde bloeddruk geen lichamelijke klachten. Alleen bij langdurige en extreem hoge bloeddruk kunnen hoofdpijn, oorsuizingen, gezichtsproblemen, vermoeidheid of neusbloedingen optreden.
Ook al voelt men niets, het tijdig ontdekken van een verhoogde bloeddruk is uiterst belangrijk. Hij veroorzaakt immers aderverkalking (atherosclerose), wat verschillende organen kan aantasten. Als een verhoogde bloeddruk niet wordt behandeld, is hij een van de belangrijkste oorzaken van:

  • een hartinfarct
  • een verminderde doorbloeding van het hart (angina pectoris) of de benen
  • hartfalen
  • een beroerte
  • nierbeschadiging
  • oogbeschadigingen

Bloeddrukmeting thuis

Bloeddrukmeting thuis is geschikt voor bijna iedereen met een verhoogde bloeddruk. Het thuis meten van de bloeddruk voorspelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter dan bij de arts of in de kliniek. Als de dokter uw bloeddruk neemt, is die vaak hoger dan bij u thuis omdat de stress een verhoogde bloeddruk veroorzaakt (witte jas hypertensie). Bovendien bevordert het de therapietrouw en vergemakkelijkt het een eventuele aanpassing van de behandeling.

Welke bloeddrukmeter kies je?

Gebruik uitsluitend een bloeddrukmeter die de meting verricht via een op te blazen manchet rond de bovenarm. De manchet moet de geschikte maat hebben of aanpasbaar zijn. Bloeddrukmeters die op de pols geplaatst worden, lijken dan weer makkelijker te gebruiken, maar het gebruik ervan is aan striktere regels onderworpen. De meetresultaten kunnen namelijk beïnvloed worden door de mate waarin de pols al dan niet gebogen is en door de positie van de hand ten opzichte van het hart.

Wanneer meet je best je bloeddruk?

Aanvangsfase

2 metingen ‘s morgens en 2 metingen ’s avonds gedurende 7 dagen.

Het is aangeraden om de zelfmeting vóór de maaltijd of drie uur erna uit te voeren en voor inname van bloeddrukverlagende geneesmiddelen.

Behandelings- en opvolgingsfase

Als de bloeddruk onder controle is, is het aangewezen om de zelfmeting wekelijks te doen. 2 metingen ’s morgens en 2 metingen ’s avonds. De frequentie kan verhoogd worden als men een slechte therapietrouw of een resistente hypertensie vermoedt.

Observatiefase op lange termijn

Voor de observatie op lange termijn moet de procedure elke drie maanden gedurende één week worden herhaald.

Hoe meet je je bloeddruk?

 

Het is belangrijk dat u niet op eigen houtje de behandeling aanpast of op basis van een thuismeting aan zelfmedicatie begint te doen. De thuismeting van de bloeddruk kan in geen geval de conventionele metingen in de huisartsenpraktijk vervangen. Het gebruik ervan moet worden begeleid door de huisarts die centraal moet blijven in de behandeling.

Huur een bloeddrukmeter

Wij bieden bloeddrukmeters met manchet aan.

huur: 3.00 euro/week ((waarborg: 30.00 euro)

Bloedsuikermeter

Diabetes of suikerziekte

De diagnose ‘diabetes’, op welk moment deze ook gesteld wordt, heeft een impact op het dagelijks leven. Je moet leren balanceren tussen voeding, beweging en medicatie. Daarenboven moet je leren om in gewone en ongewone omstandigheden snel en juist te reageren.

Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Hierdoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de verschillende cellen om daar als energiebron te dienen. Personen zonder diabetes kunnen zich de meest wisselende voedselinname en lichamelijke activiteiten veroorloven zonder dat er grote schommelingen ontstaan in de bloedsuikers. Dit komt omdat het lichaam over een zeer fijn stuurmechanisme beschikt. Er is een onafgebroken en ogenblikkelijke terugkoppeling tussen de insulineafscheiding door de pancreas en de bloedsuiker. Bij mensen met diabetes is dit stuurmechanisme verstoord of zelfs helemaal weggevallen. De verminderde of afwezige eigen insulineproductie wordt vervangen door tabletten of inspuitingen.

Hypo en Hyper

Wanneer de bloedsuikerspiegel veel te laag of te hoog komt, kan dit meteen voor problemen zorgen, we noemen dit ‘acute’ verwikkelingen van diabetes. Men spreekt respectievelijk van een te lage bloedsuikerspiegel of ‘hypo‘ en een te hoge bloedsuikerspiegel of ‘hyper‘. Herken de symptomen van een te hoge en een te lage bloedsuikerspiegel.

herken de symptomen van hyper en hypo

De verhoogde bloedsuikerwaarden bij diabetes kunnen op langere termijn zowel de grote als de kleine bloedvaten aantasten. Verschillende organen kunnen schade oplopen.

Bloedsuikermeting

Om zelf je bloedsuikerspiegel te controleren, heb je eerst en vooral een bloedglucosemeter nodig. Dit is een klein toestel dat toelaat om de glucose te bepalen in een druppeltje bloed. Voor de metingen zelf heb je ook glucosestrips nodig. Belangrijk is dat elke glucosemeter werkt met eigen glucosestrips. Sommige meters hebben in plaats van individuele strips zogenoemde testcassettes, waarmee een aantal metingen uitgevoerd kunnen worden. Een glucosemeter werkt steeds op batterijen. Sommige meterfirma’s sturen op vraag gratis batterijen op.

Voor de vingerprik heb je een prikpen nodig met lancetten. Bij elke glucosemeter wordt een specifieke prikpen geleverd maar er is geen enkel bezwaar om de prikpen van een ander merk te gebruiken.
Je moet er wel rekening houden dat elke prikpen met een specifiek type lancetten werkt.

Je kan bij ons ook terecht voor bloedglucosemeters, prikkers, strips en lancetten.

Wij hebben ook steeds een bloedglucosemeter met enkele strips, prikker en lancetten in voorraad mocht jouw toestel plots defect zijn of je vergat je toestel thuis en je bent hier op bezoek bij familie of vrienden.

Aandachtspunten bij bloedsuikermeting

  • was steeds de handen met warm water en zeep, goed naspoelen. De vinger moet proper zijn vooraleer erin geprikt wordt.
  • droog de handen af met een propere handdoek of met een papieren zakdoek. De vinger moet droog zijn want als de vinger nat is, zal de druppel zich over de hele vinger verder uitspreiden.
  • de vinger bij voorkeur niet ontsmetten met alkohol omdat, als niet voldoende opgedroogd, de alkohol zich vermengt met het bloed en vals hoge bloedsuikerwaarden kan geven.
  • masseer de vinger een beetje vooraleer te prikken. Door massage verbetert de bloedcirculatie waardoor er gemakkelijker een goede bloeddruppel wordt verkregen en de prik is minder pijnlijk.
  • stuw de vinger tot er een druppel komt. Lukt dit niet, herprik dan best.
  • geschikte meetmomenten zijn:
    voor het slapengaan: om een hypoglycemie te voorkomen
    nuchter: deze waarde is een graadmeter voor het verdere verloop van de dag
    2 uur na de maaltijd: aan deze waarden kan je aflezen of de behandeling en dosering goed is.

Terugbetaling bloedsuikermeter

Veel personen met diabetes hebben via de conventie of het Zorgtraject diabetes recht op een gratis glucosetoestel en ook een aantal strips en lancetten. Ook de mutualiteit geeft soms tegemoetkomingen voor diabetesmateriaal.

Koortsthermometer

Soorten Koortsthermometers

Een koortsthermometer wordt gebruikt om de lichaamswarmte te meten. Er bestaan verschillende soorten lichaamsthermometers

Digitale thermometers

Hartmann Thermoval: Thermoval® Standard, Thermoval® Rapid en Rapid Color? Thermoval® Kids Flex

Oorthermometers

Infraroodthermometers

Fopspeen-thermometer

De fopspeen-thermometer is misschien leuk en handig, maar er is nog niet duidelijk of ze enige waarde hebben voor het meten van de koorts.

Kwikthermometers

De aloude kwikthermometers mogen niet meer verkocht worden; Kwikdampen die kunnen vrijkomen bij het breken van de thermometer zijn immers bijzonder giftig.

Wanneer kan je spreken van koorts?

Als algemene regel geldt dat de lichaamstemperatuur afhangt van de meetplaats en wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur, leeftijd, stress, slaaptekort, hormonen en fysieke activiteiten.

MEETPLAATS/KOORTSoraal/okseloor/voorhoofdrectaal
normaal35.9 - 37.035.8 - 36.9 36.3 - 37.5
verhoogd37.1 - 37.537.0 - 37.537.6 - 38.0
lichte koorts37.6 - 38.037.6 - 38.037.1 - 38.5
matige koorts38.1 - 38.538.1 - 38.538.6 - 39.0
hoge koorts> 38.5> 38.6> 39.1

Koorts bij kinderen

Bij koorts is de ‘thermostaat’ van het lichaam ingesteld op een hogere temperatuur en het lichaam probeert met alle middelen, zoals rillingen, die hogere temperatuur te bereiken en te behouden. Om de koorts te doen dalen moet je daarom eerst de lichaamsthermostaat ‘lager’ zetten met een koortswerend middel.

 

 

 

Zwangerschapstest en ovulatietest

Predictor® Early Digital

predicotr early digital

Predictor® Early Digital meet de hoeveelheid zwangerschapshormoon in de urine.
Predictor® Early Digital spoort hCG-concentraties op vanaf 10 mIU/ ml.
Door de bijzondere gevoeligheid van deze test kan ze een zwangerschap aantonen vanaf 5 dagen vóór het uitblijven van de verwachte menstruatie.
Klinische studies bevestigen dat 86 % van de zwangere vrouwen een hCG-concentratie heeft die hoog genoeg is om te worden opgespoord door de test 5 dagen vóór het uitblijven van hun verwachte menstruatie.

Clearblue DIGITAL Zwangerschapstest met conceptie-indicator

clearblue digitale zwangerschapstest

Belangrijke tips:

  • Als je test vanaf de dag dat je menstruatieperiode zou moeten beginnen, kun je op elk moment van de dag testen of je zwanger bent.
  • Als je vroeger test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken voor een nauwkeurig resultaat van de conceptie-indicator.

Clearblue DIGITAL Ovulatietest

clearblue digitale ovulatietest

•Je moet de lengte van je normale cyclus kennen voordat je start, om zeker te zijn dat je op het juiste moment test om je dagen met hoge en piekvruchtbaarheid te bepalen.
• Om je cycluslengte te berekenen: begin je te tellen vanaf de dag waarop de menstruatie start (dit is de eerste dag van volledige menstruatie) tot en met de dag voordat je volgende menstruatie start.

 

 

 

Zelftests

Fecotest®

Darmkanker is een ziekte die één op twintig Belgen treft. In het rijtje van meest dodelijke kankers komt darmkanker, na long- en borstkanker, op een derde plaats. Jaarlijks verliezen 3000 Belgen de strijd tegen deze verborgen vijand die vaak veel te laat wordt gedetecteerd.

Van goedaardige poliep tot kanker is een traag proces. Hoe vroeger opgespoord, hoe groter je kans op genezing. Om deze ziekte te detecteren volstaat het een éénvoudige test te ondergaan.

Fecotest® is een diagnostische zelftest voor het opsporen van bloed in de stoelgang.
Via deze link ontdek je hoe je de test moet uitvoeren.