Monsterlijke virussen: hoe ga je ze te lijf?

Monsterlijke virussen: hoe ga je ze te lijf?

Verkoudheid

Een verkoudheid is het gevolg van een virusaanval. Keelpijn, verstopte neus, neusloop en hoesten zijn je deel. Meestal heb je geen koorts. Een griepvirus doet er nog een schep bovenop met rillingen, koorts, verlies van eetlust, hoofd- en spierpijn.

Koorts en pijn

Zoals bij de meeste virale aandoeningen duurt het een zekere tijd om griep uit te zieken. Als je griep hebt, kan je een pijnstiller nemen zoals paracetamol om de hoofd- en spierpijn te verminderen en de koorts te doen zakken.

Keelpijn

• Ontsmettende en verzachtende keelpastilles zorgen voor een langdurig contact met het slijmvlies en bevorderen de speekselsecretie, wat het ontstoken slijmvlies smeert en verzacht. Ze mogen om de 2 uren gebruikt worden. Er bestaan specifieke pastilles voor kinderen jonger dan 6 jaar.

• Je mag tot 3 x per dag gorgelen met een ontsmettend mondwater.

• Zelfzorg eindigt in geval keelpijn langer duurt dan 1 week, bij gezwollen klieren en bij aanhoudende vermoeidheid.

Neusloop en verstopte neus

In normale omstandigheden maakt het slijmvlies non-stop vloeistof aan die de ingeademde lucht bevochtigt en microben of virussen moet bestrijden. Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies op en produceert het meer vloeistof dan gewoonlijk met als gevolg dat de neus loopt en uiteindelijk ook verstopt raakt.

Neusloop, jeukende neus en niezen ten gevolge van een allergie moeten op een andere manier behandeld worden!

  • Spoel de neus zeer regelmatig met een fysiologische zoutoplossing. Fysiologisch water verdunt ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kan je weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn veilig en geschikt voor iedereen, ook voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.
  • Decongestiva zoals bijvoorbeeld xylometazoline, zijn middelen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en je weer beter door de neus kan ademen. De dosering en de aard van het geneesmiddel moeten aangepast zijn aan de leeftijd. Je mag deze middelen niet langer dan 1 week achter elkaar gebruiken, omdat je anders schade kan aanrichten aan het neusslijmvlies.

Hoest

Hoest is een verdedigingsmechanisme. Het veegt fluimen en ziektekiemen buiten. Een productieve hoest heeft als het ware een helend effect, maar kunnen erg hinderlijk zijn. Slijmvervloeiers maken vastzittend slijm losser en bevorderen op die manier de zuiverende werking. Een droge kriebel- of prikkelhoest is nutteloos en zenuwslopende. Deze soort hoest mag afgeremd worden. Let wel dat je bij kinderen jonger dan 6 jaar best de arts raadpleegt. Hoestremmers zijn immers nadelig bij jonge kinderen.

Antibiotica hebben geen zin bij griep aangezien ze enkel inwerken op bacteriën en niet op virussen!