Stoppen met roken is steeds de moeite waard

Stoppen met roken is steeds de moeite waard

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Tijd om die goede voornemens weer uit de kast te halen…

Eén van de vaakst voorkomende goede voornemens, is ongetwijfeld stoppen met roken. Niet zo vreemd trouwens, als je bedenkt hoe slecht roken is! Met één trekje van een sigaret komen er ongeveer 4.000 chemische stofjes vrij, waaronder nicotine, koolmonoxide en teer. Koolmonoxide vervangt de zuurstof in je bloed. Hierdoor gaat je conditie zienderogen achteruit. De teer die in sigarettenrook zit, condenseert in je longen tot een plakkerige en stroperige stof. Teer werkt dan weer bronchitis in de hand en vergroot bovendien de kans op longkanker.

Alleen, menig roker zal dit beamen, stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe komt dit?

Wat  doet nicotine in de hersenen?

Bij het roken van een sigaret komt nicotine in de bloedbaan.
7 seconden na het inhaleren bereikt de nicotine de hersenen.
In de hersenen beïnvloedt nicotine de communicatie tussen de hersencellen. Het imiteert, activeert en versterkt sommige signalen. Je voelt je opgewekt, rustig en ontspannen.
Het lichaam past zich vanaf de eerste trek aan de nicotine aan. Daardoor heb je steeds meer nicotine nodig om het effect nog te voelen. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.

Wat doet nicotine in het lichaam?

Door nicotine worden de bijnieren via de hersenen aangezet om adrenaline af te geven in het bloed. Het stofwisselingsproces versnelt en dit fenomeen verklaart o.a. waarom rokers gemiddeld 4 kg minder wegen dan niet-rokers.
Normaal gesproken wordt adrenaline alleen afgegeven in het bloed bij angst en stress. Dit veroorzaakt een hogere bloeddruk, snellere ademhaling en een hogere hartslag. Dit geeft een opwekkend en fit gevoel.

Rokers zeggen vaak dat roken helpt om rustig te worden als ze gespannen zijn en opwekt wanneer ze vermoeid zijn. Dit heeft te maken met de dosis nicotine die je binnen krijgt. Als je weinig nicotine binnen krijgt, geeft dat een opgewekt en alert gevoel door de adrenaline die vrijkomt. Wanneer je meer nicotine binnen krijgt, geeft dat een ontspannen en rustig gevoel, omdat de onthoudingsverschijnselen verdwijnen.
Dit werkt dus net zoals bij alcohol. Eerst wordt je actiever, maar hoe meer je drinkt hoe vermoeider je je gaat voelen.

Stoppen met roken is de moeite waard!

* Na 20 minuten zijn bloeddruk en polsslag weer normaal.
* 48 uur na het roken van de laatste sigaret is er geen nicotine meer in je lichaam.
* Nog eens 72 uur later gaat ademhalen weer normaal.
* De bloedsomloop verbetert in 2 tot 12 weken.
* Na 3 maanden functioneren de longen weer normaal.
* De kans op een hartaanval daalt met 50% na 1 jaar.
* Na 10 tot 14 jaar is de kans om te overlijden aan kanker even groot als bij iemand die nooit rookte!

Hoe stoppen met roken?

Er zijn verscheidene manieren om te stoppen met roken. Je kan het uitproberen in je eentje. Sommigen laten zie bijstaan via telefonische contact met een zelfhulplijn. Andere hebben baat bij gesprekstherapie in groep. Soms is het opportuun om medicatie te gebruiken.

Hou onze facebook-pagina in de gaten want weldra starten wij met groepsessies in de apotheek!

Rookstop met behulp van geneesmiddelen

Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen wat verzachten of de zin naar een sigaret wat onderdrukken. We geven graag wat extra uitleg over medicijnen die wetenschappelijk gevalideerd zijn om de slaagkansen bij een rookstop te verhogen. Er zijn evenwel geen mirakel medicijnen! Je eigen motivatie om te stoppen en een actieplan om je gewoontes te veranderen zijn ook heel belangrijk om succes te boeken.

Nicotinevervangers

Nicotine creëert een echt verslavend effect. Als je stopt met roken, komt je lichaam iets tekort, en dat kan op verschillende manieren tot uiting komen. Dat heet het ontwenningssyndroom. De verschillende ontwenningsverschijnselen kun je met nicotinevervangers beslist verlichten. Deze vervangers kun je zonder voorschrift kopen in de apotheek.

Er zijn 2 manieren van innemen:

 • Via de huid
  • pleisters van 16 uur (25 mg – 15 mg – 10 mg)
  • pleisters van 24 uur (21 mg – 14 mg – 7 mg)

Om te weten hoeveel nicotinesubistitutie je nodig hebt, pas je volgende formule toe
aantal gerookte sigaretten per 24 uur x 0.8mg (gemiddelde dosis nicotine in een sigaret).
Als je 10 sigaretten per dag rookt, komt dit overeen met 8 mg nicotinesubstitutie. Een patch van 10mg of 14mg volstaat om aan nicotinebehoefte te voldoen.

 • Oraal
  • Tabletten van 1,5 mg – 2 mg – 4 mg
   Als de tabletten worden gekauwd, zijn ze minder doeltreffend dan wanneer ze op de tong langzaam oplossen.
  • Kauwgom van 2 mg – 4 mg (kauwgom en tabletten bestaan in verschillende menthol- en fruitsmaken)
   Gebruik deze kauwgom niet zoals een klassieke kauwgom. De effecten van de nicotine bereiken onmiddellijk de maag en zorgen daar voor verteringsproblemen.
   De kauwgom is veel doeltreffender als je 15 seconden langzaam kauwt, 30 seconden wacht en opnieuw 15 seconden kauwt.
  • Inhaler
  • Mond Spray (kijk hier naar het filmpje dat uitlegt hoe je best de mondspray gebruikt)

 

Zyban® 

Zyban®, de handelsnaam van bupropion, is een geneesmiddel op medisch voorschrift dat je kan helpen om te stoppen met roken. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten. Bupropion zou het gevoel van gemis compenseren door als vervangmiddel te fungeren voor de dopamine, het genotshormoon.

Champix® 

Champix® (of varenicline) is een geneesmiddel op voorschrift in de vorm van tabletten, en is speciaal bedoeld om te helpen stoppen met roken. De werking van Champix® focust op de receptoren van nicotine in je hersenen. Resultaat: je voelt minder zin om te roken.

Op welke terugbetalingen heb je recht?

 • De overheid investeert ook fors in rookstopbegeleiding. Ze doet dit door middel van tegemoetkomingen.
 • Niet alleen de overheid, ook de ziekenfondsen bieden verhoogde tegemoetkomingen aan:
  • Christelijke mutualiteit:
   Tegemoetkoming van 50% voor nicotinevervangende rookstopmiddelen (pleisters, mondsprays, kauwgommen, tabletten en inhalers) als alternatief voor medicatie op voorschrift, met een maximum van 50,00 euro per rookstopbehandeling bij een erkend tabacoloog.
  • Socialistische Mutualiteit Brabant:
   éénmalige tussenkomst van 50,00 euro voor leden die een behandeling onder medische begeleiding volgen om te stoppen met roken en een erkend therapeutisch middel, zoals bupropion en/of nicotinevervangende middelen gebruiken.
  • Vlaams en Neutraal Ziekenfonds:
   Wie stopt met roken krijgt een tussenkomst tot 25,00 euro per kalenderjaar en per persoon. Deze tussenkomst is geldig voor alle rookstopmiddelen en -behandelingen.
  • Liberale mutualiteit:
   Bij LM krijg je een éénmalige tussenkomst van 50,00 euro.
  • Symbio (Neutraal Ziekenfonds)
   Het ziekenfonds kent een tussenkomst toe in de kostprijs van geneesmiddelen voor het stoppen met roken, voor een bedrag van 20,00 euro per behandeling. Er worden maximaal 3 tussenkomsten per persoon toegekend.

EXTRA  INFO: www.tabakstop.be