Advies

Beweging

Stappenteller

Wandelen met een stappenteller

De Japanse onderzoeker Hatano illustreerde dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag een fundamentele verbetering van je gezondheid kunnen betekenen.

Gemiddeld zet je als volwassene ongeveer 6000 stappen per dag. Met een half uur extra per dag bewegen haal je de overige 4000 stappen.

Een wandeling van een half uur in een flink tempo, en dat 5 dagen per week: het is misschien niet het meest spectaculair. Maar als het puntje bij paaltje komt werkt dit soort lichaamsbeweging het best als je een gezond gewicht wil behouden. Je hebt er geen bijzondere uitrusting voor nodig, ja gaat wandelen wanneer je wil en het is makkelijk in te passen in je dagelijks leven.

Een stappenteller geeft je de mogelijkheid om objectief je doel te bereiken. Het motiveert en triggert want eens de stappenteller aan, wil je kost wat kost die 10.000 stappen gedaan hebben.

Overgewicht objectief bepalen

Uit recente cijfers die The Lancet publiceerde, blijkt dat vandaag 2,1 miljard mensen kampen met overgewicht. Dat is zowat een derde van de wereldbevolking. Obesitas of zwaarlijvigheid treft in ons land 58 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen.
Er zijn 2 criteria die gebruikt worden om overgewicht objectief te bepalen.

1. Buikomtrek

Hoe je buikomtrek meten?

Neem een lintmeter en meet het smalste deel van je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Meet dit terwijl je uitademt. Span je lintmeter niet te veel aan en zorg ervoor dat hij evenwijdig is met de grond.

Wat zegt je buikomtrek?

Buikomtrek lager dan 94 (mannen) / Buikomtrek lager dan 80 (vrouwen): Je buikomtrek is goed, je loopt geen verhoogd gezondheidsrisico.

Buikomtrek tussen 94 en 102 (mannen) / Buikomtrek tussen 80 en 88 (vrouwen): Je buikomtrek is te groot, de risico’s voor je gezondheid zijn licht verhoogd. Je kunt best op je eten letten en meer bewegen.

Buikomtrek hoger dan 102 (mannen) / Buikomtrek hoger dan 88 (vrouwen): Je gezondheid loopt grote risico’s. Probeer af te vallen en meer te bewegen.

2. BMI: Body Mass Index

BMI= lichaamsgewicht (in kg)/ lichaamslengte (in m) x lichaamslengte (in m)

Een BMI > 25 wijst op overgewicht.

Deze berekening is alleen van toepassing op volwassenen ouder dan 20 jaar. Voor kinderen jonger dan 20 gelden andere berekeningen. Bewegen vermindert het risico op hart een vaatziekten, bewegen vermindert het risico op diabetes, bewegen houdt je langer jong en geeft je een langere levensverwachting en bewegen helpt je bij het afslanken

 

Steunkousen

Wat zijn aderspatten?
Aderspatten ontstaan bij abnormale verwijding van de venen en een slechte werking van de aderkleppen waardoor het bloed onvoldoende opwaarts gestuwd wordt. Dit gaat gepaard met pijnlijke en gezwollen aders.

Wat zijn de oorzaken?
Normaal wordt het bloed vanuit de aders naar het hart terug gepompt, maar bij spataders loopt dit mis. Ofwel doordat de druk in de beenaders verhoogd is ofwel doordat de aderkleppen die moeten beletten dat het bloed dat naar het hart wordt gestuwd terugvloeit, slecht functioneren.
Het bloed hoopt zich dan op in de aders, vooral van de onderste ledematen, en wordt te traag naar het hart afgevoerd. Normaal zorgt het bloed ook voor de afvoer van vocht. Maar doordat het het bloed niet goed weggevoerd wordt, kan er zich vocht in de weefsels van het been en de voet beginnen opstapelen. Deze zwellen hierdoor op. Dit verschijnsel wordt oedeem genoemd. Het veroorzaakt het typische zware en pijnlijke gevoel in de benen. Belangrijke risicofactoren zijn: overgewicht, warmte, gebrek aan beweging (veel staan of veel zitten) en zwangerschap.

Wat is hieraan te verhelpen?

Tot de beste remedies tegen spataders behoren sporten waarbij u de beenspieren aanspreekt, zoals joggen, wandelen, fietsen, zwemmen en allerhande lichte beenoefeningen. Wanneer de beenspieren samentrekken, drukken zij de aders samen die diep in het been lopen. Daarbij wordt het bloed weg geperst, zodat de zwelling van de aders tegengegaan wordt.

Dragen van compressiekousen: door het uitoefenen van druk van buitenaf op het been worden de aders terug nauwer, zodat de kleppen terug kunnen werken. Hierdoor zal de bloedsomloop terug zijn taak kunnen uitvoeren en zullen de zwellingen afnemen.

Steunkousen bieden een lichte of stevige steun voor mensen met zware of vermoeide benen. Door het uitoefenen van druk van buitenaf op het been worden de aders terug nauwer, zodat de kleppen terug kunnen werken. Hierdoor zal de bloedsomloop terug zijn taak kunnen uitvoeren en zullen de zwellingen afnemen.

• Wanneer steunkousen niet voldoende helpen, kan het nuttig zijn om de overstap te maken naar echte compressiekousen. Deze sluiten zeer nauw rond het been en bieden een veel betere steun dan de gewone drukkousen. Ze worden vervaardigd in verschillende druksterktecategorieën.

Drukklasse 1: druk op de enkel 18 – 22 mmHg

Drukklasse 2: druk op de enkel 25 – 32 mmHg

Drukklasse 3: druk op de enkel 36 – 48 mmHg

• T.E.D.-kousen (Trombo Embolism Deterrent) zijn kousen met een “gegradueerde compressie”. Dit wil zeggen dat de druk van de kousen gelijkmatig verdeeld is.Ze bevorderen de doorstroming van het bloed in de onderste ledematen en verminderen het gevaar dat in uw benen bloedstollingen worden gevormd. Bloedstolling kan optreden doordat u zich na de ingreep minder kunt bewegen en uw spieren minder actief zijn. Deze kousen worden enkel voorgeschreven voor bedlegerige patiënten of geïmmobiliseerde patiënten tijdens de pre- of postoperatieve periode.

Steunverbanden

Steunverbanden zorgen voor bescherming en ondersteuning van gewrichten. De hersenen zullen bij pijn prikkels doorsturen naar de plaats van het letsel, waardoor de spieren het gewricht helpen ondersteunen. Met het gebruik van een steunverband, zorg je ervoor dat het gewricht al in een soort staat van paraatheid komt, waardoor je de belasting vermindert. Daarnaast helpen de steunverbanden tegelijkertijd ongepaste beweeglijkheid voorkomen en geven ze stabiliteit aan een gewricht, waardoor de patiënt een niet te onderschatten veiligheidsgevoel wordt gegeven. Het doel is dan het gewricht zo stabiel en getraind maken, dat een steunverband overbodig wordt.

Heeft jouw geneesheer-specialist een voorschrift opgemaakt voor een brace, informeer dan bij ons naar mogelijke terugbetaling ervan door je mutualiteit!

Bota

Bota is een Belgische fabricant van bandages.

Futuro

Futuro van Beiersdorf heeft een compleet assortiment gebruiksklare orthopedische steunverbanden in textiel. Het is een unieke combinatie van comfort, kwaliteitssteun en gebruiksgemak.

Push braces (medische braces) en PSB (sportbraces)

Mobiliteit is voor veel mensen vanzelfsprekend, voor anderen een luxe. Mensen met een gewrichtsaandoening weten snel wat hun beperkingen zijn. Een goed steunverband dat die bewegingsvrijheid garandeert, kan uitkomst bieden. Vitamed biedt een uniek gamma medische braces evenals een uitgebreid assortiment sportbraces.

Wandelstokken

Een wandelstok waar u mee gezien mag worden!

Wij bieden u een  uitgebreid assortiment wandelstokken aan van Fajet , maker van wandelstokken sinds 1909.

·         Eenvoudige houten wandelstokken

·         Regelbare en plooibare wandelstokken in carbon en aluminium

·         Wandelstokken met anatomisch handvat

·         Wandelstokken voor blinden

·         Verzilverde wandelstokken

·         Accessoires

Juiste maat wandelstok/kruk

Eens je de juiste wandelstok hebt gekozen is het van uitermate groot belang dat deze de juiste lengte heeft opdat de persoon er een goede steun aan kan hebben terwijl die er perfect rechtop bij blijft.

Onderstaande foto geeft aan hoe je de juiste lengte van een wandelstok bepaalt:

wandelstok opmeten

De handsteun moet zich ter hoogte van de polsplooi bevinden.

Bemerk dat voor ellebookkrukken de manchet van de onderarmsteun tot ongeveer 5 cm onder het ellebooggewricht komt. Dit is voornamelijk van belang bij kinderen die de elleboog zouden kunnen ontwrichten door een te grote kruk.

Handige Tip

Vervang regelmatig de dop van de wandelstok. Breng je wandelstok mee, wij hebben doppen met verschillende diameter in voorraad!