Afgekolfde melk bewaren, ontdooien en opwaren 🍼

Afgekolfde melk bewaren, ontdooien en opwaren 🍼

👶INTERNATIONALE WEEK VAN DE BORSTVOEDING 👶

Borstvoeding, een veelbesproken thema anno 2023. Een week lang zal dit thema in de kijker gezet worden. 🧐

🍼AFGEKOLFDE MELK BEWAREN, ONTDOOIEN EN OPWARMEN🍼

🍼       Bewaar kleine porties moedermelk (50 of 100 mL). Noteer de datum van afkolven op de verpakking en gebruik de langst bewaarde moedermelk het eerst.

🍼       Vul de verpakking niet tot aan de rand. Moedermelk zet uit tijdens het vriezen.

🍼       Plaats de porties zo snel mogelijk na het afkolven achteraan in de koelkast en niet in de deur, dit om temperatuurschommelingen te voorkomen.

🍼       Pas afgekolfde moedermelk kan je aan eerder gekoelde of ingevroren moedermelk toevoegen. Laat ze best eerst een uur apart afkoelen achteraan in de koelkast.

🍼       Wil je moedermelk langer bewaren, vries deze zo snel mogelijk in. Melk in moedermelkzakjes liggend ingevroren, ontdooit veel sneller dan melk in potjes of flesjes. Ontdooi bevroren melk traag achteraan in de koelkast. Heb je snel melk nodig? Een moedermelkzakje is onder handwarm stromend water na 3 à 4 minuten ontdooid. Eens ontdooid is ze maximaal 24 uur houdbaar achteraan in de koelkast.

🍼       Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in.

🍼       Het transporteren van verse, bij voorkeur gekoelde moedermelk gebeurt veilig in een koeltas met bevroren koelelement. Bewaar je moedermelk niet langer dan 24 uur op deze manier.

🍼       Moedermelk die een tijdje bewaard wordt, kan er anders uitzien en vreemd ruiken of smaken. Dit komt door enzymen in moedermelk die vetten helpen verteren. De moedermelk blijft voldoende van kwaliteit om aan je baby te geven.

🍼       Verwarm melk langzaam in een pan met warm water of in een flessenverwarmer.

Heb je vragen? Wij staan steeds ter beschikking om op al jouw vragen te antwoorden😉