Advies

Mondverzorging

Tandpasta

Tandpasta voor kinderen

Gemiddeld krijgt een baby zijn eerste tandje tussen de zesde en negende maand. Melktanden hebben een nog niet volledig ontwikkeld tandglazuur en zijn bijzonder gevoelig voor cariës. Tandartsen adviseren al vanaf de eerste melktand te beginnen met poetsen met een speciale kindertandpasta. Omdat baby’s tandpasta willen inslikken, mag tandpasta voor jonge kinderen niet meer dan 500 ppm fluoride bevatten. Een teveel  aan fluor kan immers verkleurde strepen of bruine vlekken op de tanden veroorzaken.

Elmex kind (0 – 6 jaar): 500 ppm fluor
Elmex junior (5 – 7jaar): 1400 ppm fluor

Oral B tandpasta stages Winnie the Pooh (2 – 4 jaar): 500 ppm fluor
Oral B tandpasta stages power rangers/princess (5 – 7 jaar): 1100 ppm fluor

poetstechnieken voor kinderen van 0 tot 2 jaar.

poetstechnieken voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Tandpasta voor volwassenen

Anti-cariës

Deze tandpasta bevat stoffen die de vorming van tandsteen remmen. Tandplak is een biofilm die vanzelf ontstaat op je tanden. Het ontstaat, zoals in elke biofilm, doordat bacteriën het tandoppervlak koloniseren door zich te hechten op het gladde tandoppervlak. Tandplak is zacht genoeg om met je vingernagel af te schrapen. Wordt het niet binnen de 48 uur na vorming verwijderd, dan begint het vooral net tegen het tandvlees te verharden tot tandsteen. Tandsteen is zo hard dat alleen een tandarts dit nog kan verwijderen. Fluoride in deze tandpasta’s helpt om je tanden sterk te houden.

Sensodyne proglasur, Elmex anti-cariës, Sensodyne fresh mint, Sensodyne fresh gel, Fluocaril, Elgydium anti-plak, Meridol

Tandvleesontsteking

Deze tandpasta’s bevatten chloorhexidine en/of triclosan, beiden ontsmettende bestanddelen.

Sensodyne complete protect, Sensodyne proglasur multi action,  Parodontax, Parogencyl, Perio-aid tandpasta, Hextril tandpasta, Corsodyl tandpasta

Gevoelige tanden

Heb je wel eens last van een pijnscheutje aan je tanden? Veroorzaakt warm, koud, zoet of zuur voedsel soms plotseling een kort scherp pijnlijk gevoel? Zo ja, dan kan dit een teken zijn dat je tanden een gevoelige plek hebben door het blootliggen van het tandbeen, een oorzaak van gevoeligheid. Deze tandpasta’s bevatten stoffen die een  beschermlaag van deze mineralen over het blootliggend tandbeen en helpt zo de gevoelige plekken herstellen.

Sensodyne repair, Sensodyne protect 

Sensodyne rapid: Voor een snelle verlichting in 60 seconden, wrijf je een kleine hoeveelheid Sensodyne Rapid tandpasta rond de tandhals van de gevoelige tanden gedurende één minuut.

Elmex sensitive

Droge mond (Halitosis)

Een droge mond geeft aanleiding tot een slechte adem. De kwalijke geuren zijn meestal afkomsti van bacteriën in je mond. Ze breken voedselresten af en produceren daarbij onwelriekende zwavelverbindingen. De bacteriën gedijen vooral in een droge mond.
’s Nachts is je mond het droogst en daarom heeft bijna iedereen een ‘ochtendadem’. Een slechte adem kan ook afkomstig zijn van tabak, koffie en alcohol of voedingsmiddelen zoals look. Halitosis, de wetenschappelijke benaming voor droge mond, kan ook veroorzaakt worden door onderliggende ziekten en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Wat kan je zelf doen?

 • Poets en flos na elke maaltijd
 • Reinig met je tandenborstel ook je tong. We hebben hiervoor speciale tongschrapers.
 • Drink vaak kleine slokjes.
 • Kauw goed: kauwen stimuleert de speekselproductie.
 • Gebruik tandpasta’s specifiek voor dit probleem: Meridol Halitosis.

Orthodontie

Tijdens een orthodontische behandeling is goed poetsen erg belangrijk maar tevens lastig door de aanwezigheid van de vaste apparatuur. Om de mond extra te ondersteunen, tandplaque tegen te gaan en te beschermen tegen cariës (gaatjes) is Vitis Orthodontic Tandpasta ontwikkeld.

 • Vitis Orthodontic Tandpasta beschemt tegen gaatjes en voorkomt tandplaque-vorming.
 • Verzorgt de zachte weefsels in de mond en verlicht irritaties door de aanwezigheid van de vaste apparatuur.

Nuttige tips

 • Drink zure dranken snel op – laat ze niet in je mond rond spoelen en houd ze niet gedurende langere tijd in je mond.
 • Het is ook raadzaam niet onmiddellijk te poetsen na het gebruik van zure vruchten (nagenoeg alle vruchten behalve banaan en meloen hebben een zure pH) of vruchtensappen. Dat werkt de slijtage in de hand door het gecombineerd effect van het zuur en het borstelen. Bovendien worden losgeweekte mineralen, zeer nuttig voor de reminieralisatie en dus voor het herstel van het glazuur, weggepoetst.
 • Poets je tanden voorzichtig, maar wel grondig, met een zachte tandenborstel.
 • Bezoek regelmatig de tandarts.
 • Ga éénmaal per jaar naar de tandarts om tandplak te laten verwijderen. De ziekteverzekering betaalt dit terug als je het vorige kalenderjaar op tandartsbezoek geweest bent.

Tandzijde en Flossdraad

Laat flossen geen bijzaak zijn, maak er een gewoonte van!

Flossen kan de gezondheid van je tanden verbeteren.

Chronisch ongezond tandvlees vormt  een risico voor tandverlies of het moeten ondergaan van een wortelkanaalbehandeling.
Twee keer per dag poetsen is essentieel  voor een goede mondhygiëne, maar poetsen alleen kan je niet beschermen tegen tandvleesproblemen.

Veel mensen die leiden aan gevoelig of bloedend tandvlees vermijden flossen uit angst om het bloeden nog erger te maken. flossen kan echter de gezondheid van je tandvlees verbeteren, en helpt dus juist om het bloeden tegen te gaan.

In een onderzoek uit 2006 zijn de effecten van alleen poetsen ten opzichte van poetsen én flossen op bloedend tandvlees vergeleken bij 51 tweelingen. Een van de tweelingen poetste zijn of haar tanden tweemaal daags en de ander poetste én floste tweemaal daags. Na twee weken hadden de tweelingen die tevens flosten 38 procent minder bloedend tandvlees.

Zorg dat flossen een dagelijks onderdeel van je gebitsverzorging wordt, dan is de kans groot dat je je tanden je hele leven behoudt en je later dus geen kunstgebit nodig hebt.

Hoe flos je?

Je flost. Dat is fantastisch. Maar, om ervoor te zorgen dat de flossdraad effectief de tandplak van je tanden verwijdert is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken.

 1. Trek een stuk van ongeveer 45 cm van de rol.
 2. Wind de ene zijde rond je middenvinger of wijsvinger van de ene hand en wind de andere zijde rond je middenvinger of wijsvinger van je andere hand.
 3. Laat het tussen de tanden glijden. Laat de flossdraad zachtjes in een zigzag beweging tussen de tanden glijden en let erop dat de draad niet tussen de tanden knapt.
 4. Vorm een ‘C’. Maak met de flossdraad een ‘C’-vorm terwijl je hem rond de tand legt. Haal de flossdraad dan voorzichtig van de tandvleeslijn naar de bovenkant van de tand. Gebruik de duim als geleiding.
 5. Floss alle zijden van de tand.

Zolang je maar de juiste techniek gebruikt, maakt het niet uit welke soort tandzijde je gebruikt. Met de juiste techniek verwijder je overtollige etensresten en tandplakopbouw tussen je tanden en help je de gezondheid van je gebit te verbeteren.

Voorbeelden

Oral-B Super Floss is ideaal voor beugels, bruggen en grotere ruimtes tussen de tanden.
Jordan dental tape easy
Oral B pro expert premium floss

Mondwater

Er zijn 2 grote groepen mondwaters.

Anti-Tandplak

Vooreerst zijn er de mondwaters die als antitandplakmiddel gecommercialiseerd worden. Zij kunnen aanvullend gebruikt worden maar vervangen zeker niet de dagelijkse poetsbeurten.

Ontsmettin

De geregistreerde mondbaden bevatten doorgaans een ontsmettingsmiddel, al dan niet gecombineerd met een lokaal anaestheticum en kunnen gebruikt worden bij aften en/of tandvleesontstekingen.

Mondwaters op basis van chloorhexedine of hexetidine (Corsodyl® en Hextril®)

Deze mondwaters blijven lang en in voldoende hoge concentratie op de mondweefsels achter.
2 x per dag onverdund gebruiken volstaat.
Belangrijk is te weten dat deze mondwaters bij voorkeur niet langer dan 1 week worden gebruikt. Ze kunnen de glazuur, tandvullingen en tong bruin verkleuren.
Laat een periode van 30 minuten tussen het tandenpoetsen en het gebruik van het mondwater. Dit is omdat er een interactie mogelijk is tussen het ontsmettend mondwater en bestanddelen van de tandpasta waardoor het mondwater minder efficiënt zal werken.

Mondwater op basis van jodiden (Iso-Betadine®)

Mondwaters op basis van andere stoffen als jodiden (Iso-Betadine®) werken minder lang, waardoor een frequenter gebruik aangewezen is. Je gebruikt ze best 3 tot 4 x per dag

 

Tandenborstels

Regel nummer 1 voor een goede mondhygiëne is grondig poetsen!

Poets je tanden tweemaal per dag gedurende minstens 2 minuten met een elektrische of manuele tandenborstel. Poets de tanden zeker ’s morgens, voor of na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.

Manuele tandenborstel

 • Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met een kleine, afgeronde kop, een handige steel en zachte haartjes
 • Duw niet te hard en maak op elke tand een tiental cirkelvormige bewegingen.
 • Poets voor- en achterzijde van je tanden.
 • Op de kauwvlakken maak je een schrobbende beweging
 • Vervang je tandenborstel minstens 4 x per jaar.

Elektrische tandenborstel

 • Er bestaan elektrische tandenborstels met een roterende ronde kop of sonische systemen met een langwerpige kop.
 • Poets op dezelfde plekken als bij een manuele tandenborstel
 • Vervang regelmatig de opzetborstel.

 

Orthodontische apparatuur

Het poetsen van de tanden en de blokjes is uiterst belangrijk. Onvoldoende of fout poetsen kan aanleiding geven tot gaatjes ronde de blokjes!

Kunstgebit

Overstappen op een kunstgebit en ermee leven is een grote verandering tegenover natuurlijke tanden. Met een kunstgebit moet je zorgeloos van uw favoriete eten kunnen genieten en moet je hardop kunnen lachen zonder dat je het gevoel hebt dat het uit je mond valt.

Er is wat tijd nodig om te wennen aan een kunstgebit, en je kan de eerste weken een paar ongemakken ervaren. Het gevoel van een volle mond, lichte irritatie en pijn, meer speeksel  dan voorheen en soms zelfs kokhalsreflex bij het in- en uithalen van je gebit. Als je kunstgebit na de eerste paar weken nog steeds niet comfortabel aanvoelt, raadpleeg dan je tandarts.

Uw kunstgebit schoon en in vorm houden is echt een belangrijk deel van uw dag. Een kunstgebit is ongeveer 10 keer zachter dan natuurlijke tanden. Een traditionele tandenborstel en tandpasta gebruiken kan microkrasjes veroorzaken op het oppervlak, wat een perfecte omgeving creëert voor de groei van bacteriën.

Tandpasta kunstgebit:

Corega® Fresh Cleanse Mousse

Kunstgebitreinigers:

Corega® Anti-Bacterie

Corega® Triple Action

Corega® 3 Minuten

Corega® Fresh Cleanse

Kleefmiddelen:

Corega® Creme

Corega® Free

Corega® Ultra

Corega® Ultrafix

Protefix®

Fixodent®