Gezond gewicht? Vaarwel BMI, hallo BVI

Gezond gewicht? Vaarwel BMI, hallo BVI

Dat obesitas schadelijk is voor de gezondheid weten we intussen allemaal. Denk maar aan diabetes type 2, hartaandoeningen, belasting voor gewrichten, en zo kunnen we wel nog even doorgaan. En toch ‘weegt’ obesitas steeds zwaarder door in onze maatschappij.

BMI (Body Mass Index)

De graadmeter om te bepalen hoe gezond je gewicht is, is jarenlang de Body Mass Index geweest. De Body Mass Index (BMI) werd in de 19e eeuw ontwikkeld door de Gentse professor Alphonse Quetelet. De Body Mass Index is door iedereen eenvoudig  zelf te berekenen: je deelt je gewicht (in kilogram) door het kwadraat van je lichaamslengte (in meter). De uitkomst bepaalt in welke categorie je gewicht valt. De ‘normale’ waarden liggen tussen 18,5 en 24,9.

Maar waar het schoentje wringt, is dat de BMI geen rekening houdt met de verdeling van het vetweefsel over het lichaam.

BVI (Body Volume Indicator)

Vandaar dat Amerikaanse wetenschappers een nieuwe index  BVI  – hebben ontwikkeld. Deze houdt rekening met lengte en gewicht maar ook met de verdeling van het gewicht, meer bepaald de hoeveelheid buikvet, en met de leeftijd, het geslacht en de fysieke activiteiten van een persoon.

De wetenschappers hebben samen met Select Research, een Brits marktonderzoeksbedrijf gespecialiseerd in 3D-lichaamsbeelden, de BVI Pro app ontwikkeld. De app is in eerste instantie bedoeld voor artsen en fitnesstrainers. Zij nemen twee foto’s van je lichaam, voor- en achterkant, en laten die via de app omzetten in 3D-beelden. Die kunnen je vertellen hoe je ervoor staat.

De onderzoekers (en het bedrijf, uiteraard) hopen dat de BVI tegen 2020 de BMI definitief heeft vervangen.

Hoe dan ook, obesitas wordt er niet minder schadelijk om…