Oorsuizen: een gekmakend getuut!

Oorsuizen: een gekmakend getuut!

Driekwart van de jongeren had er al eens tijdelijk last van. Een op de vijf permanent. We hebben het over het tijdelijke of permanente oorsuizen: tinnitus.

Wat is tinnitus eigenlijk?

Via de trilhaartjes in ons binnenoor worden geluidsgolven doorgezonden naar onze hersenen. Als de trilhaartjes beschadigd zijn, worden bepaalde geluidssignalen niet meer doorgestuurd. De hersenen hebben dan de natuurlijke reflex om dat verlies te compenseren en op zoek te gaan naar de ontbrekende signalen en hyperactief te reageren. Zo ontstaat oorsuizen.
De klachten kunnen mild zijn en maar af en toe de kop op steken, maar sommigen horen constant een tuut in de oren!

Hoe krijg je tinnitus?

  • Langdurige blootstelling aan een te hoog geluidsniveau, of dit nu op een muziekconcert is of via oortjes of hoofdtelefoon, maakt niet uit.
  • Plots hard geluid, zoals een harde knal.
  • Er zijn nog andere redenen zoals ziekte (ziekte Van Menière), stress, sommige geneesmiddelen, een hoofdtrauma,ea

Kan oorsuizen behandeld worden?

Er bestaat geen geneesmiddel om oorsuizen weg te nemen, maar er zijn wel verschillende behandelingen om de klachten te verminderen. De meeste medische behandelingen bevinden zich nog in een experimentele fase. Informeer altijd eerst bij je oorarts alvorens je je waagt aan een behandeling.

Hoe kunnen we ons beschermen?

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kan nemen om het risico op oorsuizingen zo klein mogelijk te houden.

  • Draag altijd oordoppen als je naar een fuif of festival trekt. Zo kan je een hele avond de ziel uit je lijf dansen zonder de volgende dag wakker te worden met een tuut in je oren.
    Je kan bij ons terecht voor oordopjes van Blox, Quies, Alpine, 3M, Chutt Pocket.
  • Las af en toe een ‘oorpauze’ in. Zo zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk verminderen.
  • Heb je ’s nachts na een feestje last van een pieptoon in je oren, maar verdwijnt die de volgende ochtend weer? Negeer die waarschuwing van je oren dan niet. Die pieptoon is namelijk een alarmsignaal: je oren zijn die nacht wat beschadigd. Als je niet oppast, zal de schade zich opstapelen en kan dit zelfs tot permanente tinnitus leiden. Gun je oren dan vooral rust en draag steeds oordoppen.

Waar kan je terecht voor meer informatie?

Meer informatie vind je terug op de website: www.detuutvantegenwoordig.be