Thuiszorg

artrose

Stappenteller

Uit recente cijfers die The Lancet publiceerde, blijkt dat vandaag 2,1 miljard mensen kampen met overgewicht. Dat is zowat een derde van de wereldbevolking. Obesitas of zwaarlijvigheid treft in ons land 58 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen.
Er zijn 2 criteria die gebruikt worden om overgewicht objectief te bepalen.

1. Buikomtrek

Hoe je buikomtrek meten?

Neem een lintmeter en meet het smalste deel van je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Meet dit terwijl je uitademt. Span je lintmeter niet te veel aan en zorg ervoor dat hij evenwijdig is met de grond.

Wat zegt je buikomtrek?

Buikomtrek lager dan 94 (mannen) / Buikomtrek lager dan 80 (vrouwen): Je buikomtrek is goed, je loopt geen verhoogd gezondheidsrisico.

Buikomtrek tussen 94 en 102 (mannen) / Buikomtrek tussen 80 en 88 (vrouwen): Je buikomtrek is te groot, de risico’s voor je gezondheid zijn licht verhoogd. Je kunt best op je eten letten en meer bewegen.

Buikomtrek hoger dan 102 (mannen) / Buikomtrek hoger dan 88 (vrouwen): Je gezondheid loopt grote risico’s. Probeer af te vallen en meer te bewegen.

2. BMI: Body Mass Index

BMI= lichaamsgewicht (in kg)/ lichaamslengte (in m) x lichaamslengte (in m)

Een BMI > 25 wijst op overgewicht.

Deze berekening is alleen van toepassing op volwassenen ouder dan 20 jaar. Voor kinderen jonger dan 20 gelden andere berekeningen. Bewegen vermindert het risico op hart een vaatziekten, bewegen vermindert het risico op diabetes, bewegen houdt je langer jong en geeft je een langere levensverwachting en bewegen helpt je bij het afslanken De Japanse onderzoeker Hatano illustreerde dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag een fundamentele verbetering van je gezondheid kunnen betekenen.

Gemiddeld zet je als volwassene ongeveer 6000 stappen per dag. Met een half uur extra per dag bewegen haal je de overige 4000 stappen.

Wandelen is waarschijnlijk één van de gemakkelijkste activiteiten om te doen. Je hoeft hiervoor geen lessen te volgen en wat uitrusting betreft kan een paar goede schoenen volstaan.

Een stappenteller geeft je de mogelijkheid om objectief je doel te bereiken. Een loper telt zijn kilometers, een zwemmer telt zijn banen en een wandelaar, mits de hulp van een stappenteller, telt zijn stappen.

Bij ons kan je terecht voor enkele gevalideerde stappentellers:

1. Omron walking style iii

2. Omron walking style X

3. Omron Walking Style One 2.0 en 2.1

4. Yamax DigiwalkerSW-200