Thuiszorg

Steunkousen

Wat zijn aderspatten?
Aderspatten ontstaan bij abnormale verwijding van de venen en een slechte werking van de aderkleppen waardoor het bloed onvoldoende opwaarts gestuwd wordt. Dit gaat gepaard met pijnlijke en gezwollen aders.

Wat zijn de oorzaken?
Normaal wordt het bloed vanuit de aders naar het hart terug gepompt, maar bij spataders loopt dit mis. Ofwel doordat de druk in de beenaders verhoogd is ofwel doordat de aderkleppen die moeten beletten dat het bloed dat naar het hart wordt gestuwd terugvloeit, slecht functioneren.
Het bloed hoopt zich dan op in de aders, vooral van de onderste ledematen, en wordt te traag naar het hart afgevoerd. Normaal zorgt het bloed ook voor de afvoer van vocht. Maar doordat het het bloed niet goed weggevoerd wordt, kan er zich vocht in de weefsels van het been en de voet beginnen opstapelen. Deze zwellen hierdoor op. Dit verschijnsel wordt oedeem genoemd. Het veroorzaakt het typische zware en pijnlijke gevoel in de benen. Belangrijke risicofactoren zijn: overgewicht, warmte, gebrek aan beweging (veel staan of veel zitten) en zwangerschap.

Wat is hieraan te verhelpen?

Tot de beste remedies tegen spataders behoren sporten waarbij u de beenspieren aanspreekt, zoals joggen, wandelen, fietsen, zwemmen en allerhande lichte beenoefeningen. Wanneer de beenspieren samentrekken, drukken zij de aders samen die diep in het been lopen. Daarbij wordt het bloed weg geperst, zodat de zwelling van de aders tegengegaan wordt.

Dragen van compressiekousen: door het uitoefenen van druk van buitenaf op het been worden de aders terug nauwer, zodat de kleppen terug kunnen werken. Hierdoor zal de bloedsomloop terug zijn taak kunnen uitvoeren en zullen de zwellingen afnemen.

Steunkousen bieden een lichte of stevige steun voor mensen met zware of vermoeide benen. Door het uitoefenen van druk van buitenaf op het been worden de aders terug nauwer, zodat de kleppen terug kunnen werken. Hierdoor zal de bloedsomloop terug zijn taak kunnen uitvoeren en zullen de zwellingen afnemen.

• Wanneer steunkousen niet voldoende helpen, kan het nuttig zijn om de overstap te maken naar echte compressiekousen. Deze sluiten zeer nauw rond het been en bieden een veel betere steun dan de gewone drukkousen. Ze worden vervaardigd in verschillende druksterktecategorieën.

Drukklasse 1: druk op de enkel 18 – 22 mmHg

Drukklasse 2: druk op de enkel 25 – 32 mmHg

Drukklasse 3: druk op de enkel 36 – 48 mmHg

• T.E.D.-kousen (Trombo Embolism Deterrent) zijn kousen met een “gegradueerde compressie”. Dit wil zeggen dat de druk van de kousen gelijkmatig verdeeld is.Ze bevorderen de doorstroming van het bloed in de onderste ledematen en verminderen het gevaar dat in uw benen bloedstollingen worden gevormd. Bloedstolling kan optreden doordat u zich na de ingreep minder kunt bewegen en uw spieren minder actief zijn. Deze kousen worden enkel voorgeschreven voor bedlegerige patiënten of geïmmobiliseerde patiënten tijdens de pre- of postoperatieve periode.