Welke testen bestaan er?
PCR-test
Deze test wordt afgenomen door een verpleegkundige die met een wisser diep in de neus of de keel gaat. Deze test wordt nadien onderzocht in een laboratorium. Het is een specifieke en zeer gevoelige test, maar je moet wel even geduld hebben om het resultaat te kennen. Het duurt immers minstens 4 tot 6 uren na aankomst in het labo eer de test kan afgelezen worden en het resultaat bekend is.
Speekseltest
Het virus wordt hier gezocht in het speeksel van iemand.
Voordeel: je hoeft niet naar een arts, je kan het zelf doen, maar de test moet wel nog steeds naar een labo om daar onderzocht te worden!
Sneltest (de snelle antigeentest)
Is een beetje vergelijkbaar met de PCR-test. Ook hier zal een zorgverlener een neuswisser gebruiken. De test moet wel niet worden opgestuurd naar het labo. Na gemiddeld 15 minuten heb je je resultaat. Deze testen zijn – zeker als je negatief test – minder betrouwbaar dan de PCR-testen.
Covid Zelftest (antigeen)
Is exact hetzelfde als de sneltest, alleen is de wisser veel minder dik, waardoor je de test zelf kan uitvoeren.
Ook hier moet de test niet opgestuurd worden naar het labo.
Zijn de zelftesten even betrouwbaar als de PCR-testen
De zelftesten zijn even betrouwbaar als de sneltesten, net omdat het hier om exact dezelfde test gaat, maar zijn zijn niet 100% juist. Met de zelftest, evenals met de sneltest, zou het kunnen dat je negatief test, maar toch besmet bent. De PCR-test is veel gevoeliger.
Hoe voer je de test uit?
Wat kan ik doen als de test negatief is?
Simpel: hetzelfde als iedereen. Afstand houden, een mondmasker dragen en contacten beperken. Net omdat de testen geen 100 procent garantie geven, zal je je nog steeds moeten houden aan alle maatregelen, “Deze testen zullen nooit de maatregelen vervangen. Dat wordt een moeilijke boodschap”, zegt Professor Goossens daarover.
Maar waarom zou je dan überhaupt zo’n test doen?
“Het is een én-én-verhaal. Je bouwt hiermee toch een extra stukje veiligheid in”, zegt Goossens. Stel: je wil afspreken met vrienden of je wil je oma – die je knuffelcontact is – gaan bezoeken. Voortaan kan je jezelf voordien even snel testen. Als die test positief is, dan blijf je thuis. Dat resultaat had je anders niet geweten, omdat je misschien (nog) geen symptomen hebt.
Een snelle zelftest is een gebaar van hoffelijkheid ten aanzien van je knuffelcontact, maar is er ook om jezelf en anderen te beschermen.
“Hoe meer er getest wordt – ook met zelftests – hoe meer besmette mensen we gaan detecteren. Elke besmetting die we vinden, is er een gewonnen”, zegt Goossens. “Ook superverspreiders – mensen die veel virusdeeltjes hebben en dus sneller anderen besmetten – zullen we zo sneller vinden.”
Wat moet je doen als de test positief is?
Als de test positief is, ga je in isolatie.
Je contacteert je huisarts om een afspraak te krijgen bij het triagecentrum om een PCR-test te laten afnemen. Het resultaat van deze test welke de te ondernemen stappen zijn.
Wanneer is het gebruik van een zelftest niet zinvol?
- Als je klachten hebt die wijzen o een corona-infectie.
Bij klachten die wijzen op een corona-infectie neem je best zo spoedig mogelijk contact op met je huisarts. Hij/zij zal je een afspraak bezorgen om een PCR-test te laten afnemen. - Als je de afgelopen 3 maanden COVID-19 had, bevestigd met een positieve PCR-test
- Als je de afgelopen 3 dagen dicht contact had met een besmet persoon
Wordt de zelftest terugbetaald?
Enkel voor personen met een verhoogde tegemoetkoming, wordt een terugbetaling voorzien.
Het remgeld bedraagt 1 euro per test. Er worden per persoon per week 2 testen vergoed door de overheid.
Je brengt hiervoor je identiteitskaart mee naar de apotheek en je geeft de toestemming voor registratie in het Gemeenschappelijk Farmaceutisch Dossier (GFD)
Reserveer je zelftest
Je kan nu reeds je zelftest reserveren. Bij afhaling in de apotheek leggen we je uit hoe de test uit te voeren en hoe je het resultaat moet interpreteren.
RESERVEER JOUW ZELFTEST