Valpreventie: voorkom valincidenten

Valpreventie: voorkom valincidenten

Valincidenten zijn een vaak voorkomend probleem. Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. Eén derde onder hen valt zelfs meerdere keren. De meeste valpartijen bij ouderen gebeuren binnenshuis, ruim 55% van alle geregistreerde valincidenten. Vaak zijn ouderen zich nog te weinig bewust dat het voorkomen van valincidenten mogelijk is. Gedachten zoals “ik ben te oud geworden”, “er is niets meer aan te doen” of “vallen overkomt mij niet” belemmeren dikwijls dat ouderen iets aan hun valrisico (laten) doen. Nochtans is valpreventie om valincidenten te voorkomen heel belangrijk want hoe langer we leven, hoe groter de kans ook wordt dat we te maken krijgen met leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen.

Ontdek enkele nuttige tips om valincidenten te voorkomen:

🚶‍♀️Blijf in beweging

Als je bang bent om te vallen, bent u misschien geneigd om minder te bewegen. Toch is het juist belangrijk om in beweging te blijven: op die manier werkt u aan spierkracht en balans waardoor het risico op vallen vermindert. Ga thuis aan de slag met bijvoorbeeld een hometrainercrosstrainer of bewegingstrainer. Er bestaan speciale beweegprogramma’s die gericht zijn op valpreventie. Informeer bij jouw kinesist of bewegingscoach.

💊 Laat uw medicijngebruik checken

Medicijngebruik en vallen gaan helaas vaak samen. Er zijn vele medicijnen die het risico op vallen verhogen. Denk daarbij aan geneesmiddelen voor bloeddrukverlaging en slaapbevordering. Ook geneesmiddelen met bijwerkingen als vermoeidheid, verwarring en duizeligheid zijn boosdoeners.
Bespreek daarom uw medicijngebruik en de nadelige bijwerking ervan, regelmatig met uw huisarts en uw huisapotheker.

🥛☀ Calcium en Vitamine D voor sterke botten én spieren

Om de beenderen sterk te houden heb je calcium nodig, maar moet je ook de calcium in het bot weten te behouden.
Hiervoor hebben we vitamine D nodig. Vitamine D regelt het verbruik van calcium door het lichaam.

🦺 Is uw huis veilig?

In uw eigen huis brengt u waarschijnlijk veel tijd door. Zorg daarom dat u het valrisico thuis tot een minimum beperkt. Vaak kan dat al met een aantal kleine aanpassingen, zoals:

  •  hou het ordelijk thuis en zorg voor voldoende loopruimte
  • Om makkelijker over drempels te komen kunt u drempelhulpen gebruiken.
  • Zorg dat er voldoende plaatsen zijn waar u zich vast kunt houden, zoals stevige meubels, wandbeugels in toilet en badkamer, een trapleuning.
  • Baden en douchen zijn geneugten van het dagelijkse leven. Etac levert veilige oplossingen die een grote mate aan comfort bieden.
  • doe een nachtlampje branden om niet te vallen als je ’s nachts moet opstaan.

🏙 Buitenshuis 

Zorg dat u goed zittende schoenen draagt als u naar buiten gaat en gebruik in de winter als het glad is antislipschoeisel.

 🔸 Gebruik een rollator

Een rollator biedt zekerheid en stabiliteit tijdens het wandelen. Als je tijdens je wandeling vermoeid raakt, kan je eventjes uitrusten op de rollator. Zet de rollator wel altijd op de rem voordat je gaat zitten! Er zijn rollators in alle soorten en maten. Kies een rollator die bij je past en laat je goed adviseren over het gebruik en de juiste afstelling.

🍀 Neem uw tijd

Iedereen kent het wel, juist wanneer u iets even snel wilt doen, gaat er iets mis: haast en spoed is zelden goed!

 💡 Personenalarm

Door bovenstaande tips toe te passen vermindert u het risico om te vallen. Toch kan het u een veilig gevoel geven om voorzorgsmaatregelen te nemen, voor het geval u toch een keer valt. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijk alarmeringssysteem. Zo kunt u iemand waarschuwen die u komt helpen wanneer u gevallen bent. Wij helpen je graag in de keuze van een alarmeringstoestel op jouw maat.

Gebruik al deze tips om valincidenten te voorkomen: valpreventie kan veel leed voorkomen!  Heb je vragen of advies nodig, aarzel niet ons te contacteren om kom gewoon eens langs in onze thuiszorgwinkel.