Flossen

Flossen

Flossen mag geen bijzaak zijn, het moet een gewoonte zijn!

Flossen kan de gezondheid van je tanden verbeteren. Chronisch ongezond tandvlees vormt  een risico voor tandverlies of het moeten ondergaan van een wortelkanaalbehandeling.
Twee keer per dag poetsen is essentieel  voor een goede mondhygiëne, maar poetsen alleen kan je niet beschermen tegen tandvleesproblemen.
Ongeveer een derde van de tandplak zit verstopt tussen de tanden en de randen van het tandvlees. Dat kun je alleen met flosdraad of interdentale borsteltjes verwijderen.

Veel mensen die leiden aan gevoelig of bloedend tandvlees vermijden flossen uit angst om het bloeden nog erger te maken. flossen kan echter de gezondheid van je tandvlees verbeteren, en helpt dus juist om het bloeden tegen te gaan.

In een onderzoek uit 2006 zijn de effecten van alleen poetsen ten opzichte van poetsen én flossen op bloedend tandvlees vergeleken bij 51 tweelingen. Een van de tweelingen poetste zijn of haar tanden tweemaal daags en de ander poetste én floste tweemaal daags. Na twee weken hadden de tweelingen die tevens flosten 38 procent minder bloedend tandvlees.

Zorg dat flossen een dagelijks onderdeel van je gebitsverzorging wordt, dan is de kans groot dat je je tanden je hele leven behoudt en je later dus geen kunstgebit nodig hebt.

Hoe flos je?

Je flost. Dat is fantastisch. Maar, om ervoor te zorgen dat de flossdraad effectief de tandplak van je tanden verwijdert is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken.

  1. Trek een stuk van ongeveer 45 cm van de rol.
  2. Wind de ene zijde rond je middenvinger of wijsvinger van de ene hand en wind de andere zijde rond je middenvinger of wijsvinger van je andere hand.
  3. Laat het tussen de tanden glijden. Laat de flossdraad zachtjes in een zigzag beweging tussen de tanden glijden en let erop dat de draad niet tussen de tanden knapt.
  4. Vorm een ‘C’. Maak met de flossdraad een ‘C’-vorm terwijl je hem rond de tand legt. Haal de flossdraad dan voorzichtig van de tandvleeslijn naar de bovenkant van de tand. Gebruik de duim als geleiding.
  5. Floss alle zijden van de tand.

Zolang je maar de juiste techniek gebruikt, maakt het niet uit welke soort tandzijde je gebruikt. Met de juiste techniek verwijder je overtollige etensresten en tandplakopbouw tussen je tanden en help je de gezondheid van je gebit te verbeteren.

Flosdraad en Interdentale borsteltjes bij jouw apotheker

Oral-B flosdraad

Tepe interdentale ragers

Dentaid (Interprox)