Niet elke neusspray is gelijk!

Niet elke neusspray is gelijk!

Nu we met z’n allen weer aan het snotteren en snuiten gaan, grijpen we vaak naar een neusspray of neusdruppels. Niets werkt zo snel als de klassieke neusspray.
Maar mogen deze sprays onbeperkt gebruikt worden!?

Klassieke neusspray

Voorbeelden: Otrivine®, Vibrocil® of  Nasa-sinutab®.

In een mum van tijd bieden ontzwellende neussprays of -druppels soelaas bij verstopte neuzen. Weinig geneesmiddelen werken zo snel. Enkele puffs of druppels volstaan om je weer vrij te laten ademen: een ware opluchting!
Hoe dan ook mag je deze producten niet langer dan een week gebruiken.

Werking

Ontzwellende neussprays of -druppels bevatten nafazoline, efedrine, oxymetazoline, xylometazoline of tramazoline.

Deze stoffen knijpen de bloedvaten van het neusslijmvlies samen waardoor de neus meer open komt en je beter door je neus kan ademen. Als het uitgewerkt is, zullen de bloedvaten opnieuw verwijden, het neusslijmvlies zwelt terug op en je kan opnieuw moeilijker door je neus ademen.

Wanneer te gebruiken?

Bij beginnende verkoudheid waarbij we beginnen snotteren en snuiten. Belangrijk te weten is dat deze neusdruppels en sprays mogen niet frequent (bv. eventueel alleen voor het slapengaan) en vooral niet langdurig gebruikt worden (maximaal 5 dagen). Daarna mogen in ieder geval gedurende één week geen druppels of spray worden gebruikt.

Waarom maximaal 1 week?

Overmatig gebruik kan leiden tot een toename van neusverstopping. Net het omgekeerde effect dus!
Gebruik je deze producten langer dan een week, dan heb je grotere hoeveelheden nodig en beland je, vaak onbewust, in een vicieuze cirkel.
Bovendien maken ze de trilhaarfunctie en het neusslijmvlies stuk. Reukzin vermindert of verdwijnt soms volledig.

Ontzwellende  neusspray

Voorbeelden: Nasonex®, Flixonase®, Avamys®

Werking

Ontstekingsremmende neusspray hebben een cortisone als actief bestanddeel.
Ze werken ontstekingsremmend en gaan overgevoeligheidsreacties tegen.

Wanneer te gebruiken?

Ze worden gebruikt bij neusklachten als hooikoorts, allergie en langdurige of chronische ontsteking van het neusslijmvlies.
Symptomen hiervan zijn onder andere een loopneus met helder slijm, jeuk, niezen en een verstopte neus. Ze zorgen ervoor dat het neusslijmvlies minder gevoelig wordt voor prikkels, zodat de neusklachten afnemen.

Nadelen

Het kan een paar dagen duren voordat u merkt dat de behandeling effect heeft. U moet de spray echter gewoon blijven gebruiken, ook als de klachten in het begin niet afnemen.