Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten die van nature voorkomen in alle soorten groente en fruit en in tal van andere voedingsproducten. Wanneer wij over suiker spreken, dan bedoelen we meestal saccharose of sucrose afkomstig van suikerbiet of suikerriet. Lactose is de enige suiker van dierlijke oorsprong die in alle dierlijke melk voorkomt. Omdat lactose minder zoet is dan fructose of saccharose, smaakt melk niet zoet, hoewel het suikergehalte hoog is (4,5% in koemelk, 7% in moedermelk).
Suiker is een brandstof. Het eten ervan zorgt voor energie. Het zorgt ervoor dat je kan denken en bewegen. Suikers worden via het maag-darmkanaal opgenomen in het bloed en van daaruit wordt het afgegeven aan de spieren en hersenen.
Snelle of trage suikers? Het antwoord is voornamelijk terug te vinden in de glykemische index. De glykemische index geeft aan hoe snel een voedingsproduct zal leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel, het glucosegehalte in het bloed.
Waarom is een lage glykemische index beter?
- betere spreiding van energie-inname over de dag
- er is minder insulineafscheiding nodig (Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam.)
- minder ophoping van vetreserves
Wanneer is een hoge glykemische index beter?
- om een te laag suikergehalte te doen stijgen
- om snel bruikbare energie te leveren tijdens sporten
- om de glycogeensynthese te stimuleren na het sporten (energiereserve voor de spieren).
Glykemische index van dranken
Dranken met hoge GI (>60)
rijstdranken en sportdranken
Dranken met gemiddelde GI (40 – 60)
appelsap, veenbessendrank, pompelmoessap, sinaasappelsap, soyadranken, frisdranken
Dranken met lage GI (<40)
volle melk
Dranken met glykemische index (GI = 0)
water, gearomatiseerd water, koffie, thee, zero-dranken
Infografiek
bron (Food in action; gezondheid.be)