Verbazingwekkende nieren

Verbazingwekkende nieren

Onze nieren zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid en levenskwaliteit.

Wat maakt de nieren zo bijzonder?

Onze nieren filteren en verwijderen niet alleen afvalstoffen uit ons lichaam, ze helpen ook de bloeddruk te regelen, onze botten sterk te houden en de productie van rode bloedcellen die zuurstof in ons lichaam verspreiden te stimuleren.

Chronische nierinsufficiëntie

300.000 Vlamingen hebben nierproblemen: hun nieren werken niet naar behoren. Als de helft van de nierfunctie wegvalt, spreekt men van nierfalen of nierinsufficiëntie.
In de nier dienen miljoenen kleine bloedvaatjes als filters. Hun taak bestaat erin om afvalproducten uit het bloed te verwijderen. Wanneer de bloedvaatjes beschadigd zijn, kunnen de nieren het bloed onvoldoende zuiveren. Bovendien zal het lichaam dan ook overtollig vocht en zout opstapelen en dit kan gewichtstoename en hoge bloeddruk veroorzaken.
Een verminderde nierwerking geeft lange tijd geen klachten. De nieren hebben immers een enorme reservecapaciteit. Problemen ontstaan dikwijls pas wanneer 50% of meer van de normale nierfunctie is uitgevallen. In een vroeg stadium voel je niets (een persoon kan 90% van zijn nierfunctie verliezen vooraleer symptomen optreden). Dit is één van de redenen waarom de diagnose vaak laattijdig wordt gesteld.

Tijdig opsporen is zeer belangrijk. Heel wat preventieve maatregelen kunnen genomen worden in het beginstadium van de ziekte. Dit opsporen kan best gebeuren via uw huisarts, die door een eenvoudig bloed- en urineonderzoek de nierziekte op het spoor kan komen.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op verminderde nierfunctie verhogen.

  • Diabetes mellitus
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en bloedvatziekten
  • Vanaf 55 jaar
  • Urologische problemen
  • Langdurig gebruik zonder medisch advies van niertoxische geneesmiddelen zoals NSAID’s  als nurofen® , Ibuprofen®.

Nieren en geneesmiddelen

Veel medicijnen worden door de nieren uit het lichaam verwijderd. Als de nieren minder goed werken, gaat dit langzamer. Geneesmiddelen blijven dan langer in het bloed en bereiken hogere concentraties. Daardoor stijgt de kans op bijwerkingen door overdosering. Ook zijn er geneesmiddelen  die (acute) nierschade kunnen veroorzaken of verergeren. Dit geldt voor een lange lijst medicijnen, waaronder bepaalde antibiotica, glucoseverlagende medicatie, middelen tegen hoge bloeddruk, medicatie tegen jicht, het hartmiddel digoxine en de stemmingsstabilisator lithium. En ook voor sommige medicijnen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn zoals NSAID’s als ibuprofen.

Leefstijladvies

Er bestaat geen wondermiddel om opgelopen nierschade te genezen, maar toch kan een degelijke behandeling de verergering van de ziekte afremmen of stabiliseren. Bovendien kan men door behandeling complicaties vermijden. Bij een beginnende nierinsufficiëntie zal de arts in hoofdzaak leefstijl adviezen en aangepaste medicatie geven.

  • Beweeg voldoende. Beweging houdt de bloeddruk en het gewicht onder controle.
  • Beperk de zoutinname en vermijd ongezonde vetten. Weet dat sommige geneesmiddelen ook veel zout bevatten!
  • Houd de bloedsuikerspiegel goed onder controle als je ook diabetes hebt.
  • Stop met roken
  • Neem regelmatig een afspraak bij de arts om je nierfunctie te laten controleren.

bron:

https://www.nierstichting.nl/