Wat hebben suikers met het hart?
Met 30.000 doden per jaar zijn hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak in België. Ze treffen onder meer rokers en mensen die veel zitten, maar ook mensen die te veel suiker consumeren. Dat leidt tot obesitas en op lange termijn tot diabetes.
Volgens de Liga is vandaag één Belg op de twaalf diabeet, en zal dit tegen 2030 oplopen tot één op de tien.
Erg verontrustend, als je weet dat 50%van de diabetespatiënten sterft door hart- en vaatproblemen.
Om te voorkomen dat het aantal cardiovasculaire aandoeningen blijft toenemen, richt de Liga zich tijdens de week van het hart specifiek tot tieners en jongvolwassenen. “Goede gewoontes aannemen en de risicofactoren inperken vanaf de allereerste levensjaren is volgens ons de beste garantie om gezonde hart- en bloedvaten te behouden”, stelt Sandrine Daoud, Algemeen Directrice van de Belgische Cardiologische Liga.
Wat is diabetes?
Diabetes is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Vroeger sprak men ook van suikerziekte.
Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis:
er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe.
Dit zijn ook belangrijke verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in de bevolking.
Omgekeerd kan men door een gezonde leefstijl type 2 diabetes goed voorkomen. Lees ook onze blog hoe je diabetes type 2 kan voorkomen.
Suiker
Suiker zit quasi overal in de de voeding, zelfs waar men het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld in bereide maaltijden, ontbijtgranen, tomatensaus, ja zelfs in fijne vleeswaren.
Suiker is een toegevoegd bestanddeel van heel veel bereide levensmiddelen is geworden. Meer dan 80% van de producten die in onze supermarkten te koop zijn, bevatten toegevoegde suikers
Wat is dat, suiker ?
Suiker bestaat uit een combinatie van glucose en fructose :
- Glucose : kan door alle organen van het lichaam worden verwerkt
- Fructose : wordt in de lever verwerkt tot glucose en tot vetten of lipiden
Door suiker te eten, vooral fructose, produceert men bijgevolg ook vetten of lipiden die in het lichaam worden opgeslagen, hetgeen niet goed is voor onze bloedvaten.
Op welke suikers moet men letten?
Schadelijk zijn de toegevoegde suikers en dus niet de suikers die we terugvinden in fruit. : met andere woorden suikers die men aan eten en drinken toevoegt om het gerecht meer of betere smaak te geven.
- gewone suiker in klontjes of poeder,
- honing,
- siropen (van ahorn, agave, granen),
- glucose, fructose, glucosesiropen…
Hoeveel toegevoegde suikers mag ik verbruiken?
Zo weinig mogelijk.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad haalt men best niet meer dan 10 % van de totale energieaanvoer uit toegevoegde suikers. Dit betekent voor een volwassen persoon (2000 kcal per dag) max. 50 g toegevoegde suikers.
Hoe zit het met suiker in fruit?
De suikers die van nature in fruit zitten, moeten niet meegeteld worden wat deze grenswaarde betreft. 2 tot 3 porties per dag worden aanbevolen.
Wat moet je onthouden?
Wees beducht voor de gevolgen van te veel suikers! Te veel suiker eten kan leiden tot type 2 diabetes en dat een type 2 diabetes op zijn beurt heel vaak leidt tot een vaataccident in het hart of in de hersenen.
Bron: Cardiologische Liga