Last van examenstress? Zo los jij het op.

Last van examenstress? Zo los jij het op.

Juni  is altijd een helse maand voor de studenten en de scholieren. Examens moeten afgelegd worden!
Dit brengt altijd extra stress en vermoeidheid mee. Een beetje gezonde stress voor de examens kan geen kwaad, en kan er zelfs voor zorgen dat je beter je best doet en meer geconcentreerd bent, maar teveel is ook niet goed.

Onze voornaamste tips?

  • In de eerste plaats goed leren!
  • Maak voldoende tijd vrij  om te ontspannen.
  • Eet gezond .
  • Neem voldoende nachtrust.

Als je echt last hebt van black-outs of niet meer goed functioneert door de stress, kan je een supplement nemen dat kalmerend werkt. Valeriaan, passiebloem en citroenmelisse zijn rustgevend en verminderen stress zonder dat je er slaperig van wordt of minder geconcentreerd bent. Voorbeelden zijn Sedistress 200 en Sediplus tabletten.

Studeer goed

Als je weet dat je alles grondig geleerd hebt zal je al veel minder stress hebben. Alles begint met een goede voorbereiding. Maak een goede planning en hou je er ook aan. Zorg dat er zo weinig mogelijk afleiding is. Leg je GSM bij voorkeur ver weg. Zo kom je niet telkens in de verleiding je facebook te checken.

Ontspan voldoende

Tijd nemen om te ontspannen, is minstens zo belangrijk als goed studeren, behalve als je te lang vrij neemt natuurlijk. Je kan best even iets totaal anders doen en bijvoorbeeld even naar buiten gaan of sporten. Als je stress hebt,  produceer je extra adrenaline en daardoor krijg je meer zin in zoetigheid, waardoor je opnieuw meer adrenaline aanmaakt. Als je gaat sporten, wordt dit teveel op een gezonde manier verbruikt zonder extra aan te maken.

Eet gezond

Drink niet te veel koffie en ook alcohol kun je maar beter mijden. Alcohol maakt je minder alert en van veel koffie drinken krijg je meer stress. Vitamine B kan helpen bij stress en prikkelbaarheid. Je vindt het onder meer in kip, tonijn, makreel, aardappelen, eieren, erwten, bananen en walnoten. Je kan ook een supplement nemen op basis van vitamine B en magnesium, zoals Metarelax. Supplementen met aminozuren geven je dat tikkeltje extra energie: Tauritine plus  of Dynatonic.

Slaap voldoende

Neem ook voldoende slaap. Te weinig slaap is nefast voor de concentratie! Kan je de slaap moeilijk vatten, grijp nooit naar slaapmedicatie. Deze zijn eerst en vooral voorschriftplichtig maar bieden ook meer nadelen dan voordelen!
Een thee op basis van linde en oranjeblad zorgen voor een zachte en verkwikkende nachtrust.

Aan allen veel succes!