Lichttherapie bij eczeem

Lichttherapie bij eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een vaak voorkomende, sterk jeukende ontsteking van de huid. Het is een chronische huidaandoening waarvoor een aangeboren ‘aanleg’ bestaat. Eczeem is niet besmettelijk. Elkaar aanraken kan dus zeker geen kwaad.
Atopisch eczeem komt in de Westerse maatschappij meer en meer voor. Vrouwen en mannen hebben een even groot risico om de ziekte te ontwikkelen.

Hoe ziet het eruit?

  • Roodheid: de ontsteking van de huid zorgt voor een versterkte doorbloeding, vandaar de roodheid.
  • Eczeem jeukt altijd. Door te krabben wordt jeuk tijdelijk verlicht: een pijnprikkel verdringt een jeukprikkel. Maar op termijn ontstaat een ‘jeuk-krab-jeuk’cyclus, waardoor er weer meer gekrabd wordt, enz.
  • Droge en schilferende huid voornamelijk in het gezicht, de knieholten en elleboogplooien.  Ook op de romp, in de nek of op de handrug komt eczema vaak voor.
  • Bij een acute verergering van het eczeem kunnen blaasjes ontstaan. Deze blaasjes zijn met helder vocht gevuld.
  • Op een eczeem-huid kunnen bacteriën zich beter vestigen. Er ontstaan dan rode, oppervlakkige wondjes waar geel wondvocht uitkomt. Dit wondvocht droogt vaak in tot gele korstjes.

Welke factoren kunnen eczeem verergeren?

Atopisch eczeem is een aandoening waar een aangeboren aanleg voor bestaat. Toch zijn er bepaalde factoren die het eczeem kunnen verergeren:

  • geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Helaas is het vermijden van stress vaak makkelijker gezegd dan gedaan…
  • een droge huid is een belangrijke uitlokkende factor voor constitutioneel eczeem. Vooral in de winter is de atmosfeer thuis en op het werk erg droog door centrale verwarming. Dit, gecombineerd met guur weer buiten kan een zeer droge huid veroorzaken.

Behandeling mild tot matig eczeem

Lichttherapie

Zoals veel eczeempatiënten zelf mogelijk hebben ervaren, kan zonlicht een positieve invloed hebben op eczema. Lichttherapie is therapie waarbij licht van verschillende golflengtes kunnen worden gebruikt. Daarom wordt lichttherapie regelmatig in de dermatologie toegepast om verschillende, vaak chronische huidaandoeningen te behandelen. Lichttherapie kan plaatselijk maar ook algeheel op het lichaam worden toegediend.

Geneesmiddelen voor inwendig en uitwendig gebruik

Corticosteroïden

Cortisones hebben twee goede effecten op het eczeem.
In de eerste plaats wordt de ontsteking in de huid onderdrukt.  Hierdoor neemt de roodheid af en werkt het ook jeukstillend.
Cortisone is erg effectief tegen eczeem, maar kan niet onbeperkt worden gesmeerd.  Langdurig, onafgebroken gebruik kan de huis immers dun maken. Als je de zalf echter volgens de voorschriften van de arts toepast is de kans op het ontstaan van bijwerkingen zeer klein. Vooral wanneer een afwisselend schema wordt gebruikt (enkele dagen per week achtereen smeren en dan weer enkele dagen niet) zijn de risico’s op problemen klein.

Calcineurine-remmers (zalf en crème)

Deze producten kunnen de ontstekingsreactie van eczeem remmen en zij bevatten geen corticosteroïd.
Dit zijn tacrolimus zalf en pimecrolimus crème:

  • Tacrolimus (Protopic®)
    is een stof die het immuunsysteem beïnvloedt. In zalf toegepast remt het de ontstekingsreactie die gepaard gaat met eczeem. Een van de voordelen is het feit dat de huid niet dunner wordt bij gebruik van het product, dit in tegenstelling tot coticosteroïdzalf waarbij het wel kan gebeuren. Een nadeel is de kans op irritatie na het aanbrengen van de zalf. De zalf mag worden toegepast bij eczeempatienten van 2 jaar en ouder.
  • Pimecrolimuscrème  (Elidel®)
    heeft een werking en toepassing die in grote lijnen vergelijkbaar is met tacrolimus zalf.

Antihistaminica

Wanneer de jeuk ondanks de genoemde maatregelen blijft kan de arts ook speciale jeuk-stillende medicijnen voorschrijven, zogenaamde antihistaminica.

Wat kan je doen om een ernstige opstoot onder controle te houden?

Bij atopisch eczeem is de huid vaak erg droog en schilferig. Een goede huidverzorging is dus essentieel om een opstoot van eczeem onder controle te houden.

Hieronder enkele tips:

  1. Douche niet te lang
  2. Gebruik water op lichaamstemperatuur. Te warm water is schadelijk voor de gevoelige huid en koud water biedt slechts tijdelijk een oplossing voor de jeuk. Bovendien zorgt koud water – net zoals warm water – voor de uitdroging van je huid waardoor de jeuk eens zo hard terugkomt van zodra je huid is opgedroogd.
  3. Beperk je aantal douchebeurten tot maximaal drie beurten per week.
  4. Gebruik een bad- of douche olie die een extra voedende werking heeft. Enkele aanraders zijn: Avène Xeracalm badolie ,
    Aderma Exomega huile nettoyante
    en La Roche Posay Lipikar wasolie. Deze bevatten werkzame bestanddelen om de huidbarrière opnieuw te herstellen.
  5. Wrijf de huid na het baden of douchen niet droog, maar dep deze af met een handdoek.
  6. Gebruik een goede basiszalf. Deze houdt de vet- en vochtgehalte van de huid op peil houdt en voorkomt dat deze uitdroogt. Volgende crèmes zijn niet geparfumeerd en bieden hydraterend effect:  Avene Xeracalm AD, Louis Widmer Remederm en Aderma exomega crème, Lipikar balsem AP+.

Belangrijk is vooral om krabben te vermijden! Jeuk is een belangrijk verschijnsel bij atopisch eczeem, en wrijven en krabben doen de jeuk enkel maar toenemen.