Allergie of verkoudheid

Hooikoorts of verkouden?

Niezen, neusloop of een verstopte neus, iedereen heeft het al meegemaakt. Zowel bij virale als bij allergische rhinitis zwelt de huid langs de binnenkant van de neus (het neusslijmvlies) en scheidt deze slijm af.

Of niesbuien het gevolg zijn van een virus of van een allergeen wordt dus bepaald door andere symptomen.

Verkoudheid

Een door een virus veroorzaakte verkoudheid begint met niezen en resulteert in een verstopte neus met (vaak) groenachtig slijm. Je kan ook keelpijn, hoestbuien, sinusitis of oogontsteking hebben.
Een verkoudheid of een virale infectie gaat veelal gepaard met spierpijn en ook koorts. Eveneens kenmerkend is de plotse extreme vermoeidheid

Hooikoorts

Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis die voornamelijk leidt tot niezen, helder en waterig neusslijm, waterige ogen en een jeukende neus. Geïrriteerde luchtwegen kunnen resulteren in een droge, allergische hoest.
Allergie gaat zelden gepaard met koorts en nooit met pijn. Dit in tegenstelling tot verkoudheden

Bij allergische rhinitis reageert het lichaam overmatig op blootstelling aan allergenen. Dat resulteert in de afgifte van histamine, een stof die de neus doet opzwellen en de bloedvaten verwijdt. Het gevolg: overproductie van neusslijm, en heel wat andere symptomen.

De symptomen van een verkoudheid en een allergie komen grosso modo overeen maar waar het immuunsysteem bij een verkoudheid de infectie vrij snel zal overwinnen, zal die bij een allergie chronisch van aard zijn, afhankelijk van de duur, de frequentie en de intensiteit van de blootstelling aan de stof waarvoor men allergisch is.

Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.