Een bijzonder vitamine.
Vitamine B12, zoals alle andere essentiële vitaminen, moet uit de voeding komen. Het bijzondere aan deze vitamine is dat ze niet voorkomt in groenten en fruit maar enkel terug te vinden is in dierlijke producten: vlees, vis, eieren en melkproducten.
Onmisbaar voor de gezondheid.
Deze vitamine speelt een hoofdrol in enkele belangrijke processen in het lichaam.
- Ze draagt bij tot de energievoorziening van alle cellen en organen.
- Ze komt tussen in de aanmaak van de rode bloedcellen.
- Ze speelt een voorname rol in de bescherming van de zenuwen en de neuronen.
Hoe wordt het opgenomen?
Vooreerst moet er voldoende maagzuur zijn om vitamine B12 uit de voedingsmiddelen te halen. Daarna moet de maagwand een specifiek eiwit aanmaken dat zich bindt aan het vrijgemaakte vitamine B12 om aldus tot in de dunne darm terecht te komen. In de dunne darm zal dit complex de darmwand oversteken opdat het vitamine B12 in de bloedbaan kan vrijkomen.
Risico op verminderde opname.
Verschillende omstandigheden kunnen opname van vitamine B12 verhinderen:
- Het gebruik van maagzuurremmers. Ze verminderen immers de hoeveelheid maagzuur waardoor vitamine B12 moeilijker uit de voeding raakt
- Inname van Metformine, een belangrijk geneesmiddel bij diabetes.
- Maagverkleining of verkorting van de dunne darm
- Een genetische afwijking waardoor je het specifieke eiwit, nodig voor de opname van vitamine B12, niet kan aanmaken.
Mogelijke supplementen.
Barinutrics Vitamine B12, kauwtablet framboos.
Reserveer online