Pompelmoessap en geneesmiddelen

Pompelmoessap en geneesmiddelen

Pompelmoessap en Geneesmiddelen

Pompelmoessap en medicatie is verre van een ideale combinatie. ‘s Ochtends een glaasje pompelmoessap bij het ontbijt is lekker en gezond. Wees wel voorzichtig als je ook nog geneesmiddelen moet innemen! Pompelmoes  bevat een chemische stof, die het metabolisme van geneesmiddelen beïnvloedt. (metabolisme = de tijd die het lichaam nodig heeft om een geneesmiddel af te breken).

Pompelmoessap kan de werking van geneesmiddelen versterken.

Geneesmiddelen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Pompelmoessap kan de omzetting van geneesmiddelen moeilijk tot soms onmogelijk maken. Dat kan ertoe leiden dat er meer actieve stof in het lichaam aanwezig is dan verwacht, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat effect treedt telkens opnieuw op als je pompelmoessap drinkt of pompelmoes eet. Het effect is na ongeveer 3 dagen voorbij.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is simvastatine, een cholesterolverlagend middel. De kracht van dit geneesmiddel verhoogt 15 maal wanneer het ingenomen wordt met pompelmoessap. De kracht van de werking verhoogt, maar tevens de intensiteit van de bijwerkingen!

Andere voorbeelden zijn:
Amiodaron (Cordarone®),
Carbamazepine (Tegretol®),
Colchicine,
Ciclosporine (Neoral Sandimmun®)

Pompelmoes kan de werking van een geneesmiddel ook verminderen.

Pompelmoessap kan anderzijds ook de opname van het geneesmiddel ter hoogte van de darm vertragen of tijdelijk tegenhouden waardoor er minder van het geneesmiddel in het lichaam komt. Het geneesmiddel werkt dan minder goed.
Dit effect treedt telkens op als je pompelmoessap drinkt of pompelmoes eet, maar verdwijnt na enkele uren.

Belangrijke voorbeelden van geneesmiddelen waarvan de werking vermindert in combinatie met pompelmoessap zijn onder andere:

Celiprolol (Selectol®)
Atenolol (Tenormin®)
St Janskruid (Hyperiplant®, Zibrine®)

Hebben andere vruchtensappen een zelfde effect?

Limoen, pomelo en bittere sinaasappel bevatten hetzelfde bestanddeel als pompelmoes en zijn dus te vermijden in combinatie met geneesmiddelen.

Appels en appelsap kunnen alleen in zeer grote hoeveelheden de werking een geneesmiddel verminderen. Dit gebeurt alleen als je per keer meer dan 1 liter appelsap drinkt of meer dan 6 appels eet. Het is niet duidelijk of mineola’s en mandarijnen een groter kans op verminderde werking geven.

Sinaasappels en mandarijnen geven geen grotere kans op bijwerkingen. Je mag dus gerust sinaasappels of mandarijnen eten en sinaasappelsap of mandarijnsap drinken.

Tips

Lees de bijsluiter: in de rubriek interacties wordt er vermeld dat er problemen kunnen zijn in combinatie met pompelmoes.

Beperk pompelmoes: drink niet meer dan 1 of 2 dagen per week 1 glas pompelmoessap en eet niet meer dan 1 of 2 dagen per week 1 of 2 pompelmoezen met een tussenpoos van 3 dagen of langer.

Citrusvruchten zijn ook  te vermijden zijn bij geneesmiddelen die het spijsverteringskanaal aantasten zoals aspirine, ontstekingsremmende geneesmiddelen als diclofenac, e.a

bron: ©KNMP,BCFI