Vaarwel Droge Ogen

Vaarwel Droge Ogen

Droge ogen, een veel voorkomend kantoorkwaaltje

Droge ogen ontstaan wanneer er minder tranen worden geproduceerd .
De samenstelling van tranen is zeer complex. Het traanvocht is opgebouwd uit water, verschillende eiwitten en slijmhoudende componenten. De traanklieren produceren normaal voldoende traanvocht om het oogoppervlak vochtig te houden, de ogen tegen de lucht te beschermen en vuil te verwijderen. Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of produceren traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden.

Oorzaken

  • Hormonale veranderingen tijdens de menopauze en het natuurlijk verouderingsproces
  • Ontsteking van de oogleden
  • Geneesmiddelen zoals sommige bloeddrukverlagende middelen, antihistaminica, antidepressiva e.a
  • Contactlenzen
  • Airco
  • langdurig werken voor computerscherm

Klachten

Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm afscheiden. Bij droge ogen tranen de ogen soms paradoxaal genoeg meer dan normaal. Dat is te wijten aan de slechte kwaliteit van het traanvocht en een zogenaamde reflexreactie, waarbij de ogen meer traanvocht gaan produceren.

Kunsttranen

Kunsttranen bevatten een bevochtigingsmiddel dat het traanvocht in het oog dikker maakt. Hierdoor wordt uitdroging en de daaruit voortkomende irritatie van het hoornvlies tegengegaan. Soms treedt overgevoeligheid op voor het bewaarmiddel. Er bestaan ook kunsttranen zonder bewaarmiddelen. Kunsttranen mag je onbeperkt in het oog indruppelen.

kunsttranen met bewaarmiddelen

kunsttranen zonder bewaarmiddelen