Oorpijn bij vliegreizen

Oorpijn bij vliegreizen

Iedereen die wel eens heeft gevlogen zal het herkennen: druk op de oren tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig. De ene ervaart het enkel als een beetje hinderlijk, de andere heeft echt oorpijn bij vliegreizen. De oorpijn ontstaat door een snel ontstaan drukverschil in het middenoor en de ons omringende luchtdruk. Het gevolg daarvan is, dat er spanning op het trommelvlies komt te staan. Dit kan pijnlijk zijn.

Symptomen

De klacht is heel kenmerkend. Tijdens en na het opstijgen van een vliegtuig krijg je pijn in een of beide oren. Wanneer het vliegtuig zich eenmaal op een stabiele hoogte bevindt, zal de pijn meestal geleidelijk aan verdwijnen. Hetzelfde kan zich voordoen tijdens het dalen van het vliegtuig.

Hoe ontstaat oorpijn bij vliegreizen

Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor is een met lucht gevulde holte, die door de buis van Eustachius met de neusholte en de keelholte is verbonden. Normaliter kan er lucht door deze buis bewegen, om de druk in het middenoor gelijk te houden met de luchtdruk rondom ons. Oorpijn in het vliegtuig heeft meestal te maken met het feit dat de luchtdruk in een vliegtuig kunstmatig moet worden geregeld, en veel lager ligt dan de luchtdruk op zeeniveau waaraan ons lichaam gewend is.
De luchtdruk binnen in een vliegtuig komt ongeveer overeen met de luchtdruk op een hoogte van 1.800 à 2.500 m. Deze is dus lager dan de druk op de grond.
Tussen het middenoor en de keelholte zit een klein gangetje (de buis van Eustachius).
Dat gangetje werkt als een soort ventiel en daardoor kan de te hoge luchtdruk geleidelijk aan ontsnappen. Normaal gesproken merkt men bij hoogteverschil slechts dat de oren “ploppen”. Bij sommigen is de buis van Eustachius van nature uit heel smal waardoor het als ventiel trager en minder goed werkt.

Oordruk: in klank en beeld


Wat kan je zelf doen?

  • Men kan dit proberen te voorkomen door tijdens het dalen herhaaldelijk te slikken en te kauwen met gesloten mond en dichtgeknepen neus.
  • Wanneer je merkt dat je oren “dichtslaan” knijp dan voorzichtig je neus dicht. Doe alsof je blaast, maar dan met de neus en de mond dicht. Deze actie zorgt er ook voor dat de oren weer “openspringen”.
  • Sommige oordoppen helpen tevens de drukverschillen op te vangen: Blox oordopjes vliegreizen  en  Alpine oordopjes fly fit
  • Bij een verkoudheid zwellen de slijmvliezen rond de buis van Eustachius op waardoor egaliseren van de druk moeilijker wordt. De lucht kan immers minder makkelijk ontsnappen. Gebruik in dat geval een ontzwellende neusspray om de druk op het oor te verminderen. Doe dit 1/2 uur voor het vertrek en bij het dalen.
  • Soms hoor je andere tips die zouden helpen. Op het gevaar af om mensen teleur te stellen: er is geen medische bewijs dat het helpt om natte doekjes en/of bekertjes op je oren te zetten. Het kan absoluut geen kwaad en wellicht de pijn iets verzachten, maar het lost het probleem niet op. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van oordruppels of het schoonmaken van je oren.

Heb je nog steeds oorproblemen na de vlucht?

  • Als alle genoemde maatregelen niet hebben geholpen, wanhoop niet! De pijn kan heel acuut zijn, maar het ebt meestal snel weg. Neem een pijnstiller, bij voorkeur paracetamol,  tot de pijn weg gaat. Vloeistof of slijm kan zich in het binnenoor hebben verzameld waardoor het gehoor wordt gedempt. Dit kan gebeuren als de buis van Eustachius nog steeds geblokkeerd is en kan gebeuren als je verkouden was voordat je ging vliegen. Om dit op te lossen, gebruik weer bovenstaande tips.
  • Blijf je klachten houden, neem dan contact op met je huisarts.

bronnen: www.gezondheid.be , http://www.uzleuven.be/video, http://www.uza.be/een-en-al-oor