Overgevoeligheid voor de zon

Overgevoeligheid voor de zon

Zon en geneesmiddelen verdragen elkaar niet altijd zo goed. Als je geneesmiddelen moet innemen moet je er des te meer rekening mee houden dat de zon je meer kwaad dan goed kan doen. Met een goede zonnebeschermingscrème is een terrasje doen, in de tuin werken, of gaan shoppen geen enkel probleem.

Overgevoeligheid voor de zon kan verlopen via 2 mechanismen

Foto-toxiciteit

Fototoxische reacties komen veel vaker voor dan fotoallergische reacties en zorgen voor een huidbeeld dat lijkt op zonverbranding.

Fototoxische reactie

Iedereen kan een fototoxische reactie krijgen bij voldoende van de fototoxische stof en blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid UV-straling. Een fototoxische reactie is dus dosisafhankelijk: de hoeveelheid fototoxische stof en de hoeveelheid zonlicht zijn bepalend voor de reactie.

De stof wordt als het ware ‘geactiveerd’ door het zonlicht waarna ze direct inwerkt op de huid en de huid beschadigt.

Bekende foto-toxische stoffen

Symptomen

De combinatie van de fototoxische stof en bestraling door de zon zorgt binnen een paar uur (of zelfs minuten) voor roodheid, branderigheid en blaasjes.
De huid is daarbij pijnlijk. Als de fototoxische stof op een bepaalde plek op de huid terechtkomt, krijg je op die plek klachten.
Vooral door planten ontstaan typische strepen en bogen op de huid.
Wanneer de reactie berust op een geneesmiddel is vaak de hele huid die aan de zon blootgesteld is aangedaan. Als de roodheid weggetrokken is blijft soms een bruine kleur van de huid over die lang kan blijven zitten

Foto-allergie

Foto-allergie is een abnormale reactie van de huid op bepaalde stoffen in combinatie met zonlicht, waarbij een immunologisch mechanisme is betrokken. In tegenstelling tot een fototoxische reactie kan een beperkte hoeveelheid product al voor felle reacties zorgen.

Eigenlijk is er een allergie voor een bepaalde stof, die pas in werking treedt zodra er ook licht op de huid komt. Door het zonlicht verandert het stofje waardoor het afweersysteem hierop gaat reageren.

Belangrijkste foto-allergische stoffen

  • Geneesmiddelen
  • Zonnebrandcrèmes. Gebruik in geval van fotoallergische reactie aan zonnebrandcrèmes, crèmes zonder chemische filter.

Symptomen

Blootstelling aan de stof in combinatie met zonlicht zorgt binnen 1 tot 3 dagen voor een eczeemachtige reactie. De huid is rood, soms gezwollen met bultjes of ook blaren.

Daarnaast jeukt de huid. Soms kunnen de huidafwijkingen zich iets uitbreiden tot buiten het huidgebied waar de stof en het zonlicht gekomen zijn.

Wat kan je zelf doen?