Zwangerschapsincontinentie: hoe krijg je het onder controle?

Zwangerschapsincontinentie: hoe krijg je het onder controle?

Zwangerschapsincontinentie: Wat kan ik eraan doen?

Zwangerschapsincontinentie voelt voor vele zwangere vrouwen ellendig. je kan het niet altijd vermijden. Het komt meer voor dan je denkt. Er verandert tijdens de zwangerschap veel in het lichaam. Er worden onder andere zwangerschapshormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat het lichaam wordt klaargemaakt voor de bevalling. Daarenboven groeit er natuurlijk een baby in je buik die nogal tegen de organen kan drukken. Hoe zwangerschapsincontinentie precies ontstaat en wat u kunt doen om er minder last van te ervaren leest u in dit artikel.

Hoe ontstaat zwangerschapsincontinentie?

Het zwangerschapshormoon zorgt er onder andere voor dat de spieren, banden en kraakbeen wat meer verslappen.  Zo kan het het kindje straks makkelijker geboren worden. Echter heeft dit ook als gevolg dat urine minder goed kan worden opgehouden omdat ook de bekkenbodemspieren – die van groot belang zijn bij het ophouden van urine – verslappen en daardoor niet meer volledig kunnen sluiten. Het gevolg hiervan is dat u wat druppels urine kunt verliezen.

Later in de zwangerschap kan zwangerschapsincontinentie ook worden veroorzaakt door de groeiende baby in uw buik. Deze neemt steeds meer ruimte in beslag en drukt ook tegen andere organen. De blaas wordt door de baarmoeder aan de kant geduwd en het geeft druk aan de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan het voorkomen dat u af en toe wat druppels urine verliest.

Het kan ook zijn dat u moeite heeft met het ophouden van urine als u moet niezen, lachen of iets op tilt. Dit komt door de verzwakte bekkenbodemspieren. De spieren zijn niet meer in staat om volledig te sluiten of veel druk op te vangen. Als u schikt, lacht of niest of iets anders doet waarbij druk op uw onderbuik komt, kan het zijn dat u urine verliest. Dit wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Op het moment dat u zich (onverwacht) inspant, kunt u wat druppels tot een scheutje urine verliezen omdat de bekkenbodemspieren niet voldoende tegendruk kunnen geven.

Zwangerschapsincontinentie onder controle.

Om zo min mogelijk last te ervaren van zwangerschapsincontinentie zijn er gelukkig wel wat dingen die je zelf kunt toepassen.

  • Je kan tijdens jouw zwangerschap bekkenbodemspieroefeningen uitvoeren zodat u de incontinentieklachten kunt beperken. Door uw bekkenbodemspieren sterker te maken, zult u minder last ervaren van incontinentie en daarbij is dit gunstig om sneller te herstellen na de bevalling. Hiervoor kan je zeker te rade bij je kinesist.
  • Ga regelmatig naar het toilet. Als u wacht tot uw blaas helemaal vol zit is de kans groot dat u wat urine gaat verliezen. Het kan daarom helpen om regelmatig naar het toilet te gaan – ook als u nog geen erge aandrang heeft. Op deze manier kunt u voorkomen dat u urine verliest voordat u op het toilet bent.
  • Leeg uw blaas volledig. Het is belangrijk om de blaas zo goed mogelijk leeg te maken tijdens het urineren, neem hier dus even de tijd voor. Wat ook heel belangrijk is, is dat je voldoende blijft drinken!
  • Maak gebruik van incontinentiemateriaal tijdens en na de zwangerschap zodat u goed beschermt bent tegen doorlekken, nare geurtjes en een vochtig gevoel.
    Gebruik bijvoorbeeld TENA Lady  of Molicare-Hartmann  (inlegkruisjes) of  TENA Silhouette Lady Pants Night /Molicare-Hartmann Pants  voor meer bescherming in de nacht.

Op incontinentiemateriaal van Tena krijg je 20% korting.
Op incontinentiemateriaal van Hartmann (Molicare) krijg je 40% korting