Zwangerschapsdiabetes en diabetes in opmars!

Zwangerschapsdiabetes en diabetes in opmars!

Diabetes en zwangerschapsdiabetes zijn wereldwijd in opmars.

De prevalentie, het aantal gevallen per 1000 op een specifiek moment in de bevolking, van suikerziekte stijgt jaar na jaar. Uit datagegevens van Farmanet zou de prevalentie voor diabetes nu ongeveer 4,3% bedragen wat een toename betekent va 47 % op 7 jaar tijd.
Ook zwangerschapsdiabetes is in opmars. Maar liefst 1 op 7 vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes.

Wat is zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die ontstaat tijdens de zwangerschap. Er zit teveel suiker (glucose) in je bloed. Deze vorm van suikerziekte ontstaat door de zwangerschap zelf en is tijdelijk. Meestal normaliseren de bloedsuikerwaarden kort na de bevalling. Toch lopen vrouwen met zwangerschapsdiabetes een hoger risico om in de volgende jaren blijvend diabetes te ontwikkelen.

Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige verwikkelingen teweeg bij je baby. De bloedglucosewaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap. Omdat de organen van je baby dan al gevormd zijn, is er geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

Zwangerschapsdiabetes kan bij de bevalling wel aanleiding geven tot:

  • Een te zware baby. Dit verhoogt de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
  • Hypoglycemie bij je baby kort na de bevalling. Dit moet zeker opgevolgd worden; soms is een opname op de afdeling neonatologie nodig.
  • Onrijpheid van de organen. Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.

Wat na de bevalling?

In tegenstelling tot wat de term “zwangerschapsdiabetes” doet vermoeden, eindigt het verhaal niet bij de bevalling. Je mag niet vergeten dat dit een belangrijk signaal was van je lichaam! De zwangerschapsdiabetes verraadt als het ware de zwakke punten van je lichaam terwijl je daar anders misschien niets van zou merken. Je hebt dan ook een grote kans om tijdens een volgende zwangerschap precies dezelfde problemen te ontwikkelen. Belangrijker nog is dat zowat de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, op een termijn van 5 à 10 jaar na de bevalling, blijvende diabetes ontwikkelt.

Positieve nieuws

Het positieve nieuws is dat je het risico op zwangerschapsdiabetes zelf kan verminderen.

Voldoende lichaamsbeweging, niet te veel zitten, dagelijks gezonde en gevarieerde voeding, een gezond lichaamsgewicht en rookstop, verminderen het risico op zwangerschapsdiabetes aanzienlijk.

bron: UZ Gent; Domus Medica patiënteninformatie.