Cholesterol verlagen

Cholesterol verlagen

Cholesterol

Cholesterol is een onmisbare stof voor het menselijk lichaam. Maar teveel in het bloed is slecht voor de gezondheid. Het teveel aan cholesterol kan zich immers ophopen aan de binnenzijde van de bloedvatwanden waardoor deze kunnen dichtslibben (vernauwen) met hart- en vaatziekten tot gevolg.

De totale hoeveelheid cholesterol in het bloed mag ongeveer 200mg/100ml bedragen.

Vanuit de lever wordt cholesterol in pakketjes vervoerd door het bloed. De cholesterol vervoerd in de HDL-pakketjes (HDL-cholesterol) wordt ‘goede cholesterol‘ genoemd. HDL verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden.
Cholesterol vervoerd door LDL-pakketjes kan zich ophopen aan de binnenzijde van de bloedvatwand, met hart en vaatziekten tot gevolg. LDL-cholesterol wordt daarom ‘slechte cholesterol’ genoemd. Bij een cholesterolverlagend dieet is het belangrijk de hoeveelheid verzadigde vetzuren, in rood vlees bvb, te verminderen. Verzadigde vetzuren verhogen immers de productie in de lever van de LDL-pakketjes.

Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte verlagen zonder medicatie?

1. Pas je eetgewoonten aan en vermijd zoveel mogelijk cholesterolhoudende voeding.

Voeding heeft dagelijks een belangrijke plaats in ons leefpatroon. Meer en meer wordt de consument zich bewust van het belang van een goede gezondheid, waar onder andere voeding een belangrijke factor voor is. Veel kwaaltjes kunnen voorkomen worden door het hanteren van een gezonde en evenwichtige voeding.De mens is bekommerd om zijn gewicht, zijn fysieke conditie en dus ook om zijn voeding. Maar, algemeen gesproken, eet de westerse consument onevenwichtig door inname van te veel vetten, voornamelijk verzadigde vetten, het gebruik van te veel geraffineerde suikers en te weinig vezels in de voeding.

 • Groenten en fruit: Groenten en fruit bevatten geen cholesterol en zijn rijk aan vezels!
 • Vlees: Wat vlees betreft, kan men stellen dat alles wat rent (wild), vliegt (gevogelte) of zwemt (vis), mits met mate, beter is dan wat staat of ligt (varken en koe)
 • Vermijd minder-edel vlees: spiering (schouderstuk van het varken), karbonade, gehakt, worsten, lamsragout, rollade, enz
 • Orgaanvlees zoals hersenen en lever zet je best niet teveel op je menu.
 • Bereide vleeswaren (salami, rauwe ham, gedroogde worsten, varkenspastei, enz) bevatten niet alleen vet maar zijn ook vaak sterk gezouten of gerookt, wat een stijging van de bloeddruk kan veroorzaken.
 • Vis: Alle soorten vis zijn aanbevolen.Vermijd ingevroren en gefrituurde vis, alsook bereidingen met vis in frietvet.
 • Olijfolie en arachideolie zijn te verkiezen boven kokosolie en palmolie (beiden veel in gebak verwerkt)
 • Eieren: Eigeel is bijzonder rijk aan cholesterol (220 mg en meer per eigeel). Eet niet meer dan drie eieren per week. Het gaat om het totaal aantal eieren, ook de eieren die in bereidingen zijn verwerkt (gebak, pannenkoeken, enz.) of gebruikt als garnituur (salades, enz.)
 • ‘Light-producten: ’Deze producten zijn niet altijd vetarm. Lees daarom de samenstelling op de verpakking.
 • Snoep, gebak…
 • Veel bereide produkten bevatten veel ‘verborgen’ vet.• Vooral bladerdeeghapjes, hartige snacks, chips en zoutjes bevatten veel verborgen vet, net als boterkoekjes, gebak en bonbons.• Vermijd gebak met boter, room, eieren, chocolade, enz.• Vermijd chocoladesaus, karamelsaus, enz.

Ontdek de cholesterolwaarde van voedingsmiddelen op de website van Nubel.

Voor een gezonde en evenwichtige voeding kan je ook gebruik maken van de actieve voedingsdriehoek.
Ontbijt als een keizer
Lunch als een koning
Dineer als een bedelaar

2. Stop met roken.

Stoppen met roken is altijd de moeite waard!

3. Beweeg.

Neem elke dag een half uur de tijd om te wandelen, fietsen, zwemmen of lopen. 10000 stappen per dag is de maatstaf

4. Vermijd stress

Als al deze maatregelen niet volstaan, zal je arts een geneesmiddel voorschrijven.
Organiseer je geneesmiddelengebruik of laat je er in bijstaan door je apotheker.

www.nubel.com
www.gezondheid.be