De griep heeft haar opwachting nog niet gemaakt, maar het is maar een kwestie van dagen of hoogstens enkele weken.
Voor een griepvaccin ben je helaas te laat. De voorraad is immers volledig uitgeput.
Griep begint plots en duurt doorgaans 3 tot 8 dagen, en wordt gekenmerkt door koorts boven de 38°, spierpijn, hoofdpijn, rillingen, een algemeen ziektegevoel, zweten en uitputting.
Infecties van de luchtwegen zoals een longontsteking behoren tot de meest voorkomende complicaties. Weet dat je ten allen tijde kan beschermen tegen longontsteking met een vaccin. Anders dan het griepvaccin kan je dit vaccin op gelijk welk moment van het jaar laten toedienen. De meest voorkomende complicatie bij kinderen is een oorontsteking.
Wat kan je zelf doen?
Was je handen regelmatig en gebruik papieren zakdoekjes.
Je kan het nooit helemaal voorkomen. Maar wat je wel kunt doen, is regelmatig handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. Die moet je weggooien als je ze hebt gebruikt. Verder kun je het beste niezen in je elleboogplooi en voorwerpen regelmatig schoonmaken.
Koorts en pijn
Zoals bij de meeste virale aandoeningen duurt het een zekere tijd om griep uit te zieken. Als je griep hebt, kan je een pijnstiller nemen zoals paracetamol om de hoofd- en spierpijn te verminderen en de koorts te doen zakken.
Keelpijn
• Ontsmettende en verzachtende keelpastilles zorgen voor een langdurig contact met het slijmvlies en bevorderen de speekselsecretie, wat het ontstoken slijmvlies smeert en verzacht. Ze mogen om de 2 uren gebruikt worden. Er bestaan specifieke pastilles voor kinderen jonger dan 6 jaar.
• Je mag tot 3 x per dag gorgelen met een ontsmettend mondwater.
• Zelfzorg eindigt in geval keelpijn langer duurt dan 1 week, bij gezwollen klieren en bij aanhoudende vermoeidheid.
Neusloop en verstopte neus
In normale omstandigheden maakt het slijmvlies non-stop vloeistof aan die de ingeademde lucht bevochtigt en microben of virussen moet bestrijden. Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies op en produceert het meer vloeistof dan gewoonlijk met als gevolg dat de neus loopt en uiteindelijk ook verstopt raakt.
Neusloop, jeukende neus en niezen ten gevolge van een allergie moeten op een andere manier behandeld worden!
- Spoel de neus zeer regelmatig met een fysiologische zoutoplossing. Fysiologisch water verdunt ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kan je weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn veilig en geschikt voor iedereen, ook voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.
- Decongestiva zoals bijvoorbeeld xylometazoline, zijn middelen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en je weer beter door de neus kan ademen. De dosering en de aard van het geneesmiddel moeten aangepast zijn aan de leeftijd. Je mag deze middelen niet langer dan 1 week achter elkaar gebruiken, omdat je anders schade kan aanrichten aan het neusslijmvlies.
Hoest
Hoest is een verdedigingsmechanisme. Het veegt fluimen en ziektekiemen buiten. Een productieve hoest heeft als het ware een helend effect, maar kunnen erg hinderlijk zijn. Slijmvervloeiers maken vastzittend slijm losser en bevorderen op die manier de zuiverende werking. Een droge kriebel- of prikkelhoest is nutteloos en zenuwslopende. Deze soort hoest mag afgeremd worden. Let wel dat je bij kinderen jonger dan 6 jaar best de arts raadpleegt. Hoestremmers zijn immers nadelig bij jonge kinderen.
Antibiotica hebben geen zin bij griep aangezien ze enkel inwerken op bacteriën en niet op virussen!