Griepvaccin

Griepvaccin

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep. Daarom is het griepvaccin zo belangrijk. Het is immers dé manier om je ertegen te beschermen.

Vaccinatie is dé manier om je te beschermen tegen griep!

Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan wordt je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

Het griepvaccin

De griepvaccins zijn geïnactiveerde vaccins.Dit wil zeggen dat er geen levende vorm van influenza wordt geïnjecteerd, maar de specifieke oppervlakteproteïnen. Tegen deze specifieke oppervlakteproteïnen worden antilichamen gemaakt. Bij een infectie door het griepvirus (influenza) treedt het afweermechanisme dus sneller en krachtiger in werking

Welke griepvaccins zijn er beschikbaar?

Voor het influenzaseizoen 2018 – 2019 zullen in België enkel tetravalente influenzavaccins (d.w.z. met twee influenza A-componenten en twee influenza B-componenten) beschikbaar zijn. Er zijn dus geen trivalente vaccins meer. Ten opzichte van de trivalente vaccins beperken de tetravalente vaccins de kans op mismatch tussen de influenza B-viruscomponent in het vaccin en de circulerende influenza B-virussen,

Influvac-tetra®, Alpharix Tetra® en Vaxigrip®

Wie laat zich bij voorkeur vaccineren?

Personen met risico op verwikkelingen

 • Zwangere vrouwen (2de of 3de trimester van de zwangerschap).
  Zwangere vrouwen kunnen zich ook in het 1ste trimester laten vaccineren. Zij behoren niet tot de belangrijke doelgroep maar het is wel veilig.
 • Alle personen met een chronische aandoening vanaf de leeftijd van  6 maanden.
 • Personen die in een instelling verblijven.
 • Ouderen vanaf 65 jaar.
 • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar met een chronische aandoening.

Belangrijk om weten is dat het risico op complicaties verhoogt bij rokers, bij excessief drankgebruik en bij zwaarlijvige personen.

Alle personen die onder één dak wonen met de risicopersonen

De besmettelijke periode start één dag voor tot 6 dagen van begin van ziekteverschijnselen. Je kan griep dus overdragen nog voor je jezelf ziek voelt. Om deze reden is het aan te raden dat iedereen die onder hetzelfde dak woont als een risicopersoon, evenals iedereen uit de zorgsector zich laat vaccineren.

Ouders met kinderen jonger dan 6 maanden.

Er is immers geen vaccin beschikbaar voor kinderen jonger dan 6 maanden.

Iedereen werkzaam in de zorgsector.

Wanneer laat je je  bij voorkeur vaccineren?

Laat u tussen midden oktober en eind november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt na twee weken en is goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na ongeveer 6 maanden is het vaccin meestal uitgewerkt.

Bijwerkingen

 • De eerste dag kan je wat pijn, roodheid of lichte zwelling ervaren op de prikplaats. Dit gaat vanzelf over na 1 tot 2 dagen.
 • Sommige mensen voelen zich na de griepprik enkele dagen minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en koorts kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend.
 • In zeer zeldzame gevallen worden ernstige bijwerkingen gemeld.

Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel antistoffen aan. Dat kan soms lichte ongemakken geven, maar geen griep.

Wanneer vermijdt je best vaccinatie?

 • Bij koorts en acute ademhalingsinfectie.
 • Bij een eerdere anafylactische reactie op één van de bestanddelen van het vaccin.

Hoe kan je een griepvaccin bekomen?

Hoeveel kost het griepvaccin?

De meeste griepvaccins kosten tussen de 11 en 13 euro per vaccin.

Als je in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling, dan kost het vaccin ongeveer 6,77 Euro. Heel wat ziekenfondsen geven een extra tegemoetkoming. Vraag hiervoor een BVAC-attest bij afhaling bij je apotheker. Voor mensen die in een woonzorgcentrum wonen is het vaccin vanaf dit jaar gratis in Vlaanderen.

Wie komt in aanmerking voor verhoogde terugbetaling?

 • Als je 50 jaar of ouder bent.
 • Als je lijdt aan een  chronische ziekte: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling.
 • Als je een professionele kweker van gevogelte en/of varkens bent samen met je  gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen.
 • Als je beroepshalve in contact komen met levende vogels en varkens.
 • Als je werkzaam bent in de zorgsector.
 • Zwangeren na het eerste trimester van de zwangerschap.
 • Als je opgenomen bent in een instelling.
 • Jongeren tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige acetylsalicylzuurtherapie ondergaan.

Waar bewaar je je griepvaccin?

De juiste plek om vaccins te bewaren is het midden van de koelkast. Gebruik niet de koelkastdeur en leg vaccins  ook niet tegen de achterwand van de koelkast. Zorg ook dat ze niet bevriezen, dus leg ze niet in het vriesvak. Verder bewaar je je vaccin in de originele verpakking.

Denk ook eens aan een pneumokokkenvaccin.

Ben je ouder dan 65 of heb je een chronische aandoening? Dan heb je ook meer risico op een longontsteking.
Bespreek met je (huis)arts of het aangewezen is om je ook tegen pneumokokken te laten vaccineren want tegen longontsteking kan je je beschermen!