Risicopersoon? Denk aan je griepvaccin!

Risicopersoon? Denk aan je griepvaccin!

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep. Daarom is het griepvaccin zo belangrijk. Het is immers dé manier om je ertegen te beschermen.

Vaccinatie is dé manier om je te beschermen tegen griep!

Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan wordt je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

Het griepvaccin

De griepvaccins zijn geïnactiveerde vaccins.Dit wil zeggen dat er geen levende vorm van influenza wordt geïnjecteerd, maar de specifieke oppervlakteproteïnen. Tegen deze specifieke oppervlakteproteïnen worden antilichamen gemaakt. Bij een infectie door het griepvirus (influenza) treedt het afweermechanisme dus sneller en krachtiger in werking

Welke griepvaccins zijn er beschikbaar?

Voor het influenzaseizoen 2018 – 2019 zullen in België enkel tetravalente influenzavaccins (d.w.z. met twee influenza A-componenten en twee influenza B-componenten) beschikbaar zijn. Er zijn dus geen trivalente vaccins meer. Ten opzichte van de trivalente vaccins beperken de tetravalente vaccins de kans op mismatch tussen de influenza B-viruscomponent in het vaccin en de circulerende influenza B-virussen,

Influvac-tetra®, Alpharix Tetra® en Vaxigrip®

Wie laat zich bij voorkeur vaccineren?

  • PERSOEN MET RISICO OP VERWIKKELINGEN
    • Zwangere vrouwen
    • Patiënten met een chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd: longpatiënten, hartpatiënten (behalve hoge bloeddruk); nier- en leverpatiënten;
      patiënten met suikerziekte; BMI > 35, patiënten met een neuromusculaire aandoening of slecht werkend immuunsysteem;
    • Personen ouder dan 65 jaar
    • Personen die in een instelling verblijven
    • Kinderen van 6 maanden tot en met 18 jaar die langdurige aspirinetherapie ondergaan.
  • PERSONEN WERKZAAM IN DE GEZONDHEIDSSECTOR
  • PERSONEN DIE ONDER HETZELFDE DAK WONEN ALS PERSONEN MET RISICO OP VERWIKKELINGEN OF MET EEN BABY JONGER DAN 6 MAANDEN
  • PERSONEN TUSSEN 50 EN 65 JAAR

Wanneer laat je je  bij voorkeur vaccineren?

Laat u tussen midden oktober en eind november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt na twee weken en is goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na ongeveer 6 maanden is het vaccin meestal uitgewerkt.

Bijwerkingen

  • De eerste dag kan je wat pijn, roodheid of lichte zwelling ervaren op de prikplaats. Dit gaat vanzelf over na 1 tot 2 dagen.
  • Sommige mensen voelen zich na de griepprik enkele dagen minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en koorts kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend.
  • In zeer zeldzame gevallen worden ernstige bijwerkingen gemeld.

Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel antistoffen aan. Dat kan soms lichte ongemakken geven, maar geen griep.

Wanneer vermijd je best vaccinatie?

  • Bij koorts en acute ademhalingsinfectie.
  • Bij een eerdere anafylactische reactie op één van de bestanddelen van het vaccin.

Waar bewaar je je griepvaccin?

De juiste plek om vaccins te bewaren is het midden van de koelkast. Gebruik niet de koelkastdeur en leg vaccins  ook niet tegen de achterwand van de koelkast. Zorg ook dat ze niet bevriezen, dus leg ze niet in het vriesvak. Verder bewaar je je vaccin in de originele verpakking.

Wist je dat…

Het griepvaccin beschermt enkel tegen griep, maar niet tegen COVID-19.

Het is dus nog steeds erg belangrijk om de coronamaatregelen goed op te volgen:

  • Blijf thuis als je één van volgende symptomen hebt: koorts, hoesten, problemen met ademen, soms een verstopte neus, keelpijn, diarree, geur- en/of smaakverlies.
  • Neem in dat geval telefonisch contact op met je huisarts.
  • Respecteer de hygiëneregels: was of ontsmet regelmatig je handen.
  • Beperk je nauwe contacten.
  • Hou 1,5 meter afstand.
  • Draag een mondmasker wanneer je geen voldoende afstand kan houden en op plaatsen waar het verplicht is.

De maatregelen tegen COVID-19 beschermen tegen infectieziekten in het algemeen en dus ook tegen griep. Nog een reden om ze goed op te volgen!

Denk ook eens aan een pneumokokkenvaccin.

Ben je ouder dan 65 of heb je een chronische aandoening? Dan heb je ook meer risico op een longontsteking.
Bespreek met je (huis)arts of het aangewezen is om je ook tegen pneumokokken te laten vaccineren want tegen longontsteking kan je je beschermen!

Nog Vragen?

Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren!

☎ 09/360 00 59

🌎 Heldenlaan 12, 9620 Zottegem

💻 www.apotheekclaeys-decraene.be

Meer info kan je eveneens terugvinden op www.laatjevaccineren.be