Noodpil of niet?

Noodpil of niet?

Het correct gebruik van een contraceptivum gedurende 7 opeenvolgende dagen is noodzakelijk om de ovulatie te verhinderen en dus het effect van het contraceptivum te garanderen. De stopperiode mag maximaal 7 dagen bedragen. Het te laat innemen wordt berekend aan de hand van het uur waarop de inname normaal gezien moet gebeuren. De noodpil is niet nodig gedurende de 2de en de 3de week indien het contraceptivum correct werd gebruikt in de 7 voorafgaande dagen, tenzij herhaalde of lange vergetelheid in dezelfde cyclus.

Combinatiepil vergeten

De combinatiepil, kortweg ‘de pil’, is een anticonceptiemiddel. De pil bevat kunstmatige hormonen die een bevruchting onmogelijk maken.

1 pil vergeten minder dan 12 uren na gebruikelijke inname

Neem de vergeten pil zo snel mogelijk in en neem de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Neem de pil de volgende dagen op het normale tijdstip.
Je bent nog steeds beschermd tegen een zwangerschap.

1 pil vergeten minder dan 24 uren na gebruikelijke inname

de 1ste week (1ste – 7de pil)

Neem zo snel mogelijk de laatst vergeten pil in en neem de pil van de dag zelf op het gebruikelijke tijdstip.  Gebruik een condoom gedurende de eerst volgende 7 dagen bij betrekking. Als je tot 1 week voorafgaand aan het vergeten van de pil betrekking had, is er kans op zwangerschap en gebruik je best de noodpil .

de 2de week (8ste – 14de pil)

Vergeten pil alsnog innemen samen met de pil van die dag. Ga dan gewoon door met je strip. De betrouwbaarheid is niet verminderd, je bent nog steeds veilig.

de 3de week (15de – 21ste pil)

* mogelijkheid 1: Direct stoppen en na één stopweek met een nieuwe strip beginnen.

* mogelijkheid 2: De vergeten pil innemen, de strip afmaken en zonder stopdagen doorgaan met een nieuwe strip. Indien placebotabletten op het einde van de strip, deze niet innemen.

De pil blijft dan even betrouwbaar, maar in het laatste geval is er wel een kans op tussentijds bloedverlies.

Meerdere pillen vergeten of > 24 uur te laat na de pilvrije week

week 1

Neem de laatst vergeten tablet onmiddellijk in. Vervolg de strip zoals normaal, zelfs al betekent dit dat je 2 tabletten tegelijk moet innemen. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen en neem de noodpil indien onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna.

week 2

Neem de laatst vergeten tablet onmiddellijk in. Vervolg de strip zoals normaal, zelfs al betekent dit dat je 2 tabletten tegelijk moet innemen. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen en neem de noodpil indien onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna.

week 3

Neem de strip normaal door. Begin daarna een nieuwe strip zonder pilvrije week. Indien placebotabletten op het einde van de strip, deze niet innemen.

of

Stop gedurende 7 dagen, tellen vanaf de vergetelheid. Begin na deze pilvrije week een nieuwe strip (enkel mogelijk indien correct gebruik gedurende de 7 voorafgaande dagen)

Gebruik een condoom en indien onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna, neem je de noodpil.

 

Mini-pil vergeten

De mini-pil is een anticonceptiepil die slechts 1 hormoon bevat. Er bestaan 2 soorten mini-pil, deze  met levonorgestrel zoals Microlut ® en deze met desogestrel als actief bestanddeel, bvb Cerazette ®, Nacrez ®, Lueva®.

< 3 uur te laat (levonorgestrel); < 12 uur te laat (desogestrel)

Neem de (laatste) vergeten tablet onmiddellijk in. Vervolg de strip zoals normaal (zelfs indien dit betekent dat er 2 tabletten op dezelfde dag genomen worden)

> 3 uur te laat (levonorgestrel); > 12 uur te laat (desogestrel)

Gebruik een condoom en als onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna, neem je de noodpil.

Pleister vergeten of losgekomen

week 1

< 12 uur te laat na de patchvrije week / < 24 uur losgekomen
Plaats de pleister (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal

> 12 uur te laat na de patchvrije week / > 24 uur losgekomen
Plaats de pleister (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen en indien onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna, neem de noodpil

Week 2 en week 3

< 48 uur te laat vervangen of < 24 uur losgekomen
Plaats de pleister (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal

> 48 uur te laat vervangen of > 24 uur losgekomen
Plaats de pleister (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen.

Bij probleem tijdens de 3de week

Plaats de pleister opnieuw.
Voltooi de cyclus en begin een nieuwe cyclus van 3 weken zonder pleistervrije week

of

stop gedurende 7 dagen, te tellen vanaf de vergetelheid.
Begin na deze pleistervrije week een nieuwe cyclus (dit is enkel mogelijk indien correct gebruik gedurende de 7 voorafgaande dagen)

Nieuwe Ring vergeten!

week 1

< 12 uur te laat na ringvrije week/  < 3 uur verwijderd
Plaats de ring (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal

> 12 uur te laat na de ringvrije week/ > 3 uur verwijderd
Plaats de ring (opnieuw) en ga verder met de cyclus zoals normaal. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen en indien onbeschermd seksueel contact tijdens de 5 dagen ervoor of 7 dagen erna, neem de noodpil

Week 2

< 3 uur verwijderd
Plaats de ring  en ga verder met de cyclus zoals normaal

> 3 uur te laat vervangen
Plaats de ring en ga verder met de cyclus zoals normaal. Gebruik een condoom gedurende 7 dagen.

Week 3

Plaats de ring opnieuw. Voltooi de cyclus en begin een nieuwe cyclus van 3 weken zonder pleistervrije week

of

stop gedurende 7 dagen, te tellen vanaf de vergetelheid. Begin na deze ringvrije week een nieuwe cyclus (dit is enkel mogelijk indien correct gebruik gedurende de 7 voorafgaande dagen)

Pil vergeten op vakantie

Heb je niet genoeg pillen mee? Ben je je pillen verloren? Vind je je gewone merk niet op je vakantiebestemming? Probeer een arts ter plaatse te contacteren of vraag uitleg aan een apotheker. Je kan zonder problemen overschakelen op een ander merk. Normaal gezien kan je zonder pauzeweek direct overstappen op de nieuwe pil. Ze is dan direct veilig. Als je toch een pauzeweek wilt inlassen gebruik dan in de eerste week dat je de nieuwe pil neemt een condoom.

Noodanticonceptie

Zowel de (gewone) noodpil (die tot 3 dagen werkt) als de noodpil Ella One (die tot 5 dagen werkt) is zonder doktersvoorschrift te verkrijgen bij je apotheker.

De noodpil beschermt enkel de geslachtsgemeenschap waarvoor je de pil innam en biedt geen bescherming tegen seksuele betrekkingen die je daarna hebt!

De noodpil mag niet gebruikt worden als je al zwanger zou zijn.

Noodanticonceptie verkleint de kans op een zwangerschap als je deze niet wil. Noodanticonceptie nemen is niet erg, maar als het dikwijls gebeurt, is het misschien tijd om voor een (ander) anticonceptiemiddel of -methode te kiezen. Noodanticonceptie is niet hetzelfde als abortus.

De noodpil bevat progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eisprong uitgesteld wordt. Zo kan een bevruchting eventueel nog vermeden worden. Maar is de eicel al bevrucht, dan kan de noodpil dit niet meer ongedaan maken. De werking van de noodpil is dus niet vergelijkbaar met die van de abortuspil.

De noodpil biedt ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.