Moeten zwangere vrouwen eten voor twee?

Moeten zwangere vrouwen eten voor twee?

Vanaf het prille begin van de zwangerschap heeft de voeding een belangrijke invloed op de gezondheid van zowel kind als moeder. Zwangere vrouwen moeten niet zozeer meer eten, maar ze moeten wel aandacht besteden aan wat ze eten.

Moeten zwangere vrouwen eten voor twee?

Een zwangerschap vraagt extra energie omwille van een verhoogde stofwisseling, maar pas in het derde trimester van de zwangerschap is er sprake van een verhoogde energiebehoefte (150kcal per dag).

Aanbevelingen voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Aanbevelingen voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap worden individueel bekeken overeenkomstig de Body Mass Index (BMI) voor de zwangerschap.

BMI < 19.8 ( aanbevolen gewichtstoename 12.5 tot 18kg)
BMI 19.8 tot 26 (11.5 tot 16kg)
BMI 26 tot 29 (7 tot 11.5kg)
BMI 29 minstens 6.5kg
Tweelingzwangerschap: BMI 20 tot 25 (17 tot 25kg)

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en zijn nadelig voor de gezondheid van het kind.

Risico’s voor de moeder:

  • Risico zwangerschapsdiabetes neemt toe
  • Risico op hypertensie en eclampsie

Risico’s voor het kind:

  • Meer kans op miskraam
  • Meer kans op keizersnede
  • Meer kans op een te hoog geboortegewicht
  • Meer kans om op latere leeftijd overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes

Welke vitaminen en mineralen zijn extra belangrijk voor zwangere vrouwen?

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verhoogd. Meestal is het niet nodig om tijdens de zwangerschap extra vitaminen en mineralen in te nemen. Een gezond voedingspatroon kan meestal de noden dekken.

Toch zijn er enkele uitzonderingen op de regel:

Foliumzuur (400µg per dag)

Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van gezonde bloedcellen en heeft een positieve invloed op de opname van ijzer.
Een belangrijker argument is dat foliumzuur geboorteafwijkingen, nl. spina bifida of openruggetje en hazenlip kan helpen voorkomen.
Foliumzuur is een vitamine dat gevoelig is voor warmte en daarom gemakkelijk vernietigd wordt door koken. Slechts de helft van het ingenomen foliumzuur via voeding zou dan ook effectief opgenomen worden. Daarom is het niet mogelijk om de verhoogde foliumzuurbehoefte te dekken enkel en alleen d.m.v. voeding. Er wordt aangeraden op te starten van zodra er een kinderwens is en de anticonceptie derhalve gestopt wordt.
Foliumzuur is afzonderlijk (Folavit® 0.4mg en Mithra-Folic ®0.4mg) te verkrijgen of in multivitaminepreparaten voor zwangere vrouwen.
Op basis van een voorschrift kan de apotheker ook een magistrale bereiding maken.

Vitamine D

Vitamine D moet in voldoende mate aanwezig zijn in je voeding. Een tekort aan vitamine D kan namelijk leiden tot onvoldoende opname van calcium en gezondheidsproblemen bij de foetus. Het is dus aangeraden dat je regelmatig in de buitenlucht komt aangezien vitamine D aangemaakt wordt door de huid onder invloed van zonlicht.
Melanine in de huid functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand, maar beperkt de snelheid waarmee vitamine D kan worden gemaakt. Wanneer je huid geleidelijk bruin wordt, remt dat de aanmaak van vitamine D. Bij mensen met een donkere huidskleur functioneert de vitamine D-aanmaak in de huid sowieso aanmerkelijk langzamer dan bij mensen met een blanke huid.
Vb: D IXX®, D-cure®

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren spelen een functionele en structurele rol bij de groei en de neurologische ontwikkeling van de foetus. Omega-3 vetzuren in de voeding. Omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook visvetzuren genoemd omdat vette vissen rijk zijn aan deze vetzuren. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, ze moeten dus volledig uit de voeding opgenomen worden. Ze hebben een positieve invloed op ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten, suikerziekte, en ze zouden ook vroeggeboorten kunnen voorkomen. Een gemiddelde inname van 200 mg DHA/dag is aangeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. De Hoge gezondheidsraad adviseert om twee maal per week vis te eten waarvan minimum 1 x per week vette vis. Als de aanbevolen dagdosis moeilijk met vis alleen kan worden bereikt, kunnen voedingssupplementen met omega 3-vetzuren gegeven worden.
Vb: Omnibionta Pronatal® + DHA, Gestarelle G®

Calcium

Calcium is nodig voor de vorming van een stevig beenderstelsel en gezonde tanden van de foetus. Wanneer de moeder te weinig calciumrijke voedingsmiddelen consumeert ontneemt de foetus calcium van de moeder. Voor het behoud van een gezond beendergestel van de moeder is de calciumbehoefte tijdens de zwangerschap dus verhoogd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium tijdens de zwangerschap is 1200 mg per dag. Bij een niet-zwangere volwassen vrouw is dit 900 mg.

bron:
www.nice-info.be
http://www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/
www.kindengezin.be